Νέα πολιτική κρίση προ των πυλών στη Βρετανία, 50 μέρες πριν από το Brexit, με την JPMorgan να θεωρεί πως από τις τρείς επιλογές που έχει ο Boris Johnson, η πιο πιθανή είναι η παραίτηση.

Ο Boris Johnson έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να ζητήσει νέα παράταση από την ΕΕ για το Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τον ίδιο η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία, είτε με πρόταση, είτε χωρίς.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει στην «πλάτη» του ένα νόμο, ο οποίος του δένει τα χέρια «αναγκάζοντάς» τον να βρει συμφωνία μέχρι τη 19η Οκτωβρίου, ειδάλλως να ζητήσει παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Ο Boris Johnson αρνείται να εφαρμόσει τον εν λόγω νόμο και ζητά εκλογές. Εκεί τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα, αφού ζήτησε εκλογές, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θέλουν να είναι αυτός που θα ηγηθεί της Βρετανίας εκτός ΕΕ. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να πάρει την έγκριση από τα 2/3 της αντιπολίτευσης.

Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο. Όμως όχι για τη Βρετανία. Η αντιπολίτευση είπε δύο φορές όχι σε πρόταση για πρόωρες εκλογές. Τη μια φορά διότι ήθελε να έχει επικυρωθεί ο νόμος που αποτρέπει το άτακτο Brexit και όταν αυτό συνέβη, αρνήθηκε εκ νέου με τη δικαιολογία ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν Νοέμβριο όταν και θα έχει αποφευχθεί εντελώς μια έξοδος χωρίς συμφωνία, σε αντίθεση με τις 15 Οκτωβρίου που προτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το κλείσιμο της Βρετανικής βουλής για 5 εβδομάδες, δίνοντας στο Brexit χαρακτήρα πολιτικού θρίλερ!

Το τι θα γίνει τώρα είναι άγνωστο. Ωστόσο, η JPMorgan εκτιμά πως θεωρητικά οι επιλογές του Boris Johnson αυτή τη στιγμή είναι τρεις: Συμφωνία με την Ε.Ε, παραίτηση ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του. Ουσιαστικά, όμως, για τη JPMorgan είναι η εξής μια: να παραιτηθεί.

«Οι μόνες επιλογές που βλέπουμε ως βιώσιμες για τον πρωθυπουργό είναι να παρουσιάσει μία συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να διασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να υποβάλει αίτημα παράτασης ως πρωθυπουργός ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του» επισήμανε κορυφαίο στέλεχος της JPMorgan, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες του. «Σε αυτό το σημείο, η άποψή μας είναι ότι η παραίτηση είναι το πιο πιθανό από τα τρία», πρόσθεσε.

Έτσι, θα κληθεί άλλος -ο τρίτος άνθρωπος μετά το δημοψήφισμα- να αναλάβει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες και πρωτίστως να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ, κάτι που αρκείται πεισματικά να κάνει ο Boris Johnson. «Καλύτερα να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι» είχε, άλλωστε, δηλώσει χαρακτηριστικά πριν από μερικές μέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.