Η χρήση των κερδών των Ευρωπαϊκών τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις είναι συμβατή με το πρόγραμμα , αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μετά την συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι οι επιστροφές κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), οι οποίες αγγίζουν τα 1,3 δις ευρώ ετησίως, μπορούν να αξιοποιηθούν για επενδύσεις. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο EWG στις Βρυξέλλες άνοιξε σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς αναγνωρίστηκε ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων δημιουργεί νέα δεδομένα για το κόστος εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη Βελγική πρωτεύουσα για την ατζέντα του Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG -ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Μιχάλης Αργυρού- παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Αργυρού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2020 και θα δώσει έμφαση στην υλοποίηση των εκκρεμών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ενώ επισήμανε ότι οι μειώσεις φόρων και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σε ορίζοντα τετραετίας θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση και όχι λογική παροχών ή απλώς μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης.

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Αργυρού, όπως είναι λογικό, δεν έθεσε θέμα άμεσης μείωσής τους, αλλά το ζήτημα βρέθηκε διά της πλαγίας στο τραπέζι του Euro Working Group κατά τη διάρκεια του δείπνου, καθώς έγινε παραδεκτό ότι η θεαματική μείωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων επηρεάζει την ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της». Με τη διατύπωση αυτή, όμως, ουσιαστικά υιοθέτησε πλήρως τη στρατηγική της κυβέρνησης: «Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επί του παρόντος, ο χρόνος και οι αγορές δουλεύουν υπέρ της Ελληνικής πλευράς, όπως δείχνει η πορεία των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων είναι εντυπωσιακά γρήγορη μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Έτσι, εκτιμάται ότι έχει ήδη διαμορφωθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τους υπολογισμούς των θεσμών στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.