Την επιλογή της κυβέρνησης για πλήρη ανεξαρτητοποίηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδεικνύουν τα πρόσωπα που προτάθηκαν για τη στελέχωσή της.

Τα βιογραφικά του Ιωάννη Λιανού, της Καλλιόπης Μπενετάτου, της Μαρίας Ιωαννίδου και της Μαρίας-Ιωάννας Ράντου, απαντούν από μόνα τους σε όλους όσοι βιάστηκαν να αποδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου προθέσεις χειραγώγησης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Μάλιστα, μια απλή σύγκριση με τα βιογραφικά εκείνων που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας της δημόσιας διοίκησης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κομματικοποιήσει πλήρως την Ανεξάρτητη Αρχή. Για παράδειγμα, ο προτεινόμενος για τη θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, είναι καθηγητής στο Λονδίνο, με τεράστιο κύρος πανευρωπαϊκά στα θέματα ανταγωνισμού, και πρόκειται να αντικαταστήσει τη Βασιλική Θάνου, την οποία συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά μέχρι σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυρία Θάνου, πρώην επικεφαλής δικαστής του Αρείου Πάγου, διορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Ιανουαρίου 2019, προκαλώντας διαμαρτυρίες από πολιτικούς και σχολιαστές ότι εμπλεκόταν πολύ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Ο τότε πρωθυπουργός έχει όντως διορίσει την κυρία Θάνου σε μια σειρά σημαντικών θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία το 2015, προκαλώντας κάθε φορά έντονη κριτική ως προς τις περιστάσεις που οδήγησαν τελικώς στην επιλογή της.

Αρχικά, η κυβέρνηση επέλεξε, την 29η Ιουνίου 2015, ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη Βασιλική Θάνου, συνδικαλίστρια στον δικαστικό χώρο, πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακάμπτοντας την επετηρίδα. Η Θάνου είχε διαπρέψει σε αντιμνημονιακές ανακοινώσεις, είχε στείλει επιστολή στον Juncker ζητώντας του να παρέμβει στα όργανα της ΕΕ υπέρ των προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Σαμαρά «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού», ενώ είχε ηγηθεί σε απεργία των δικαστικών, με οικονομικές διεκδικήσεις, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Η μεταμεσονύκτια εκλογή της στις 29 Ιουνίου είχε προφανή σκοπιμότητα, καθώς στις 27 Αυγούστου 2015 έγινε, ως μοναδική πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου, δεδομένου ότι οι άλλες δύο θέσεις, στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήταν ακόμη κενές, υπηρεσιακή πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Γνωστή άλλωστε ήταν και η προδήλως αντισυνταγματική προσπάθεια της, να αλλάξει το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών προκειμένου να παραμείνει στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία φυσικά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το νομικό και πολιτικό κόσμο.

Μετά την αποχώρησή της λόγω συνταξιοδότησης, ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας την διόρισε στις 11 Ιουλίου 2017, ως επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου (Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης), θέση από την οποία αποχώρησε για να αναλάβει το νέο της ρόλο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Διεθνής Διαφάνεια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, διαπιστώνοντας ότι ο διορισμός της εντέλει θέτει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του οργάνου.

Για τη θέση της αντιπροέδρου η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρότεινε τη διδάκτορα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και είχε χειριστεί με επιτυχία τη μεγάλη υπόθεση με το καρτέλ των εργολάβων. Με την επιλογή της κυρίας Μπενετάτου το Μαξίμου έδειξε και την εμπιστοσύνη που έχει στα στελέχη που βρίσκονται μέσα στην Επιτροπή, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που και στη θέση της αντιπροέδρου είχε τοποθετήσει ένα ακόμη σκληρό κομματικό στέλεχος, την Άννα Νάκου, στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά.

Ωστόσο και για τις θέσεις των Εισηγητών – τακτικών Μελών, η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με μεγάλη εμπειρία: την Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την Ειδική Νομική Σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία – Ιωάννα Ράντου. Σε μία από τις θέσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει τον Ιωάννη Παύλοβιτς, ένα ακόμη κομματικό στέλεχος, που κατείχε πριν το διορισμό του, διάφορες θέσεις συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η πολιτικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε μόνο στους επικεφαλής, αλλά προχώρησε και στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού: σε μία θέση Γενικού Διευθυντή και δύο θέσεις Διευθυντών (σε σύνολο τεσσάρων). Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο από τα διορισθέντα πρόσωπα ήταν τοποθετημένα μέχρι πρόσφατα ως σύμβουλοι υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων ανώτατων στελεχών αυτής.

Η μέθοδος ήταν και στην περίπτωση αυτή η ίδια: στελέχη της Αρχής που είχαν αποσπαστεί σε υπουργεία μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 επέστρεψαν στην Αρχή για αναλάβουν ανώτατες θέσεις, χωρίς έχουν την οποιαδήποτε, ή να έχουν ελάχιστη μόνο, διοικητική εμπειρία στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού – παραγκωνίζοντας, εντωμεταξύ, στελέχη με περισσότερα χρόνια διοικητικής εμπειρίας και ευδόκιμη υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης ως Προϊστάμενοι ή Διευθυντές.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.