Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη-Macron στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στη φιλία των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τα θέματα της Κυπριακής ΑΟΖ και έστειλε μήνυμα στήριξης σε οικονομικό, πολιτικό και αμυντικό επίπεδο, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή Γάλλων επενδυτών στο «αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας».

«Ξέρω ότι για εσάς είναι εξαιρετικά σημαντική η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» τόνισε αμέσως μετά την συνάντηση τους, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο Emmanuel Macron, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίση, η Γαλλία την στήριξε, αν και αυτό δεν αναιρεί το μεγάλο θάρρος που έδειξε ο Ελληνικός λαός και τη βούληση του για να μείνει στο ευρώ. «Σήμερα θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία να την ενισχύσουμε με πολιτική, στρατιωτική και πολιτισμική συνεργασία» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι περνούμε μια περίοδο όπου ο κόσμος είναι κατακερματισμένος. Πρέπει να δούμε από κοινού πως θα υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη αλλά και να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να δείξουμε από κοινού την διάθεση μας για μια πιο δυνατή Ευρώπη» είπε.

Ο Emmanuel Macron αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μετανάστευσης παραδεχόμενος πως η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Όπως είπε έχουν γίνει βήματα αλλά «λείπει η αλληλεγγύη στην Ευρώπη και παραμένει εντελώς μη ικανοποιητική η διαχείριση των τελευταίων περιστατικών».

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ενισχυθεί και η Ευρωπαϊκή άμυνα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «αυξημένες εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνηση μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε ‘αδυναμία’ στον τομέα αυτό», είπε ο Emmanuel Macron.

«Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και στην επανάσταση του 1821», ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε: «Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.