Ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα νομοθετικού έργου, σάρωσης των πολλών εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών αλλά και πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Στόχος, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και η έγκριση του νέου προϋπολογισμού μέσα στον Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών από την πλευρά τους θα αποτιμήσουν – με την επιστροφή τους από τις διακοπές – το πλήθος στοιχείων που λαμβάνουν από την Ελληνική πλευρά τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό επίπεδο. Περιμένουν επίσης τις επίσημες ανακοινώσεις για τρία στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της οικονομίας:

-Την ανακοίνωση του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου η οποία αναμένεται στις 4 Σεπτεμβρίου

-Την ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 8μηνο στις 16 του ίδιου μήνα αλλά και

-Μία ανακοίνωση που θα έρθει πιο πριν, την προσεχή Παρασκευή από τον οίκο Moodys και θα δείξει πώς αντιλαμβάνεται η αγορά τις εξελίξεις.

Στις 5 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί το πρώτο επίσημο ραντεβού με τους θεσμούς στο EWG και θα φανεί, σε θεσμικό επίπεδο πλέον, η θέση των κρατών-μελών και κυρίως του Γερμανικού άξονα για το Ελληνικό ζήτημα. Η προεργασία θα έχει γίνει νωρίτερα, σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, κατά τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην Ευρώπη. Στις 13 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση των υπουργών, με την εκπροσώπηση της χώρας από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι ενδεικτική των θέσεων των Ευρωπαίων, έναντι των όσων θέλει να πετύχει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι στο πεδίο των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πολυεπίπεδο και δύσκολο έργο. Πέρα από τα 15 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης τα οποία έμειναν – σχεδόν στο σύνολό τους – ανοιχτά πριν τις εκλογές και τώρα πρέπει να κλείσουν, η κυβέρνηση καλείται να αναστρέψει και καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων αλλά και παρεμβάσεις που ανατρέπουν τα συμφωνηθέντα.

Πάντως το πρώτο μεγάλο διακύβευμα δεν είναι μία αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η διασφάλιση του δημοσιονομικού πλαισίου για το 2019 και για το 2020. Το εν λόγω εγχείρημα δεν συνδέεται μόνο με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, αλλά και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την επιτάχυνση του ΑΕΠ. Τώρα και τους επόμενους μήνες. Συνδέεται επίσης και με το μήνυμα που θα δοθεί από την Ελληνική πλευρά ότι οι μεταρρυθμίσεις επιταχύνονται ότι οι καθυστερήσεις και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος καλύπτονται.

Στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση θα πρέπει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές να συμφωνήσει το φορολογικό νομοσχέδιο που επιθυμεί να καταθέσει προς ψήφιση αμέσως μετά στη Βουλή. Παράλληλα, η κατάθεση στη Βουλή και στις Βρυξέλλες,το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου, του νέου Προϋπολογισμού, θα σηματοδοτεί από πλευράς Κομισιόν και την τελική φάση σύνταξης του πορίσματός της για την Ελλάδα. Η μία πλευρά αφορά την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και άλλη πλευρά την καθιερωμένη έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (στην οποία θα γίνεται η ανάλυση των δεδομένων του προϋπολογισμού για φέτος και για το 2020).

Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου, αλλά ως πιο πιθανή ημερομηνία για συνολική συμφωνία ορίζεται η 7 Νοεμβρίου. Όταν θα έχει αλλάξει η δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και θα είναι η ώρα της οριστικοποίησης των εκθέσεων και την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.