Λίγες ημέρες μόνο πριν από τις εκλογές και ο λογαριασμός των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης αυξάνεται συνεχώς στην προσπάθειά της να κερδίσει ψήφους και μια «αξιοπρεπή» ήττα… Πλην όμως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι ορατός, ιδιαίτερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κάνει το παν για να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.

Πριν από περίπου έναν χρόνο η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βρει 28 εκατ. ευρώ για να παραμείνει ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά. Τώρα βρέθηκαν χρήματα για προνοιακά επιδόματα και μέτρα στήριξης και όχι μόνο, καθώς τα χρήματα του λογαριασμού διαρκώς αυξάνονται, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα που προορίζονταν για το βοήθημα στους συνταξιούχους αυξήθηκαν από τα 800 εκατ. ευρώ στα 830 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ΦΠΑ για το επτάμηνο από 226 εκατ. ευρώ, που είχε ανακοινωθεί, έφτασε στα 441 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση είναι πολύ μεγαλύτερο το κονδύλι για τη μείωση του ΦΠΑ γι’ αυτό και βγαίνει ένα ποσό κοντά στο 1,5 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μετά τις παροχές στις οποίες έχει προχωρήσει προεκλογικά η Ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κρούσει η Κομισιόν στην έκθεσή της η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου, όπως προβλέπει η Goldman Sachs σε νέα ανάλυσή της για τα δημοσιονομικά σχέδια των χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η Αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει πως η Κομισιόν προβλέπει επιδείνωση του ισοζυγίου της κυβέρνησης από το 2018 έως το 2020 τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των πέντε χωρών της περιφέρειας, της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, και Κύπρου. Σε όλες τις χώρες η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, κυρίως λόγω των υψηλότερων μισθών, των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και των συνταξιοδοτικών δαπανών. Στα φορολογικά, η Ελλάδα αναμένεται να εφαρμόσει σημαντικές μειώσεις φόρων το διάστημα 2019-2020.

Σημειώνει επίσης ότι η Κομισιόν είναι πιθανό να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό οι οποίοι δεν οφείλονται μόνο στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και στις πρόσφατες παροχές της Ελληνικής κυβέρνησης όπως οι αυξήσεις της απασχόλησης στον Δημόσιο τομέα, των μισθών και των δημοσίων δαπανών. Η Κομισιόν πάντως θα λάβει υπόψη την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων τα τρία τελευταία χρόνια, κάτι που δίνει στην Ελληνική κυβέρνηση κάποια περιθώρια δημοσιονομικού ελιγμού.

Η Goldman Sachs, στην ανάλυση της επισημαίνεται πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο αναμένεται να ανακάμψει στο β’ εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, σε ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών αυτών θα επιδεινωθούν και μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες.

Τέλος, αν και άρχισε με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με ισχυρές απώλειες, αντανακλώντας αφενός τις πιέσεις που δέχεται από το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα και αφετέρου τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, μετά από τις πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης, ενόψει εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.