Το κύριο πρόβλημα των Ευρωπαίων είναι ότι έχουν χάσει τη λίμπιντό τους, εκτιμά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Χάσαμε τη συλλογική μας λίμπιντο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε μάλιστα ότι είναι πλέον δυσκολότερο για την ΕΕ να πείσει τους πολίτες με τα επιχειρήματά της κατά του λαϊκισμού. «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουμε αρκετά ο ένας για τον άλλον. Οι πολίτες στη Λαπωνία δεν έχουν ιδέα για το τι κινητοποιεί τους πολίτες στη Σικελία. Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται κοινούς κανόνες για όλους. Έτσι λοιπόν, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ευαισθησίες των άλλων», σημείωσε ο Jean Claude Juncker.

Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τις εθνικιστικές, ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, ο κ.Juncker είπε ότι δεν θα είναι εύκολο για τις παραδοσιακές συντηρητικές και σοσιαλιστικές ομάδες να παραμείνουν ενωμένες. «Υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρχε πριν», είπε αναφερόμενος στο ΕΛΚ και τους Σοσιαλδημοκράτες. «Η δομή των κομμάτων έχει καταστεί τόσο διαφοροποιημένη και άνιση που δύσκολα περιγράφεται», πρόσθεσε.

Πάντως εξέφρασε αμφιβολίες για την άνοδο της ακροδεξιάς και για τις φιλοδοξίες του αντιπροέδρου της Ιταλικής κυβέρνησης Mateo Salvini, να οικοδομήσει μια ακροδεξιά συμμαχία. «Ας περιμένουμε να δούμε αν αυτή η συμμαχία θα πραγματοποιηθεί. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές δεν θεωρούν δύσκολο να κατηγορούν την ΕΕ. Αλλά από τη στιγμή που προέρχονται από εθνικά κινήματα, είναι ενάντια στη φύση τους να αγωνιστούν από κοινού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια συμμαχία θα κατακερματιζόταν σύντομα», εκτιμά ο κ.Juncker.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.