Σε μια εντελώς επιφανειακή θεώρηση (σίγουρα εμπορική) οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Ανάστασης αποτελούν ζωτικά ορόσημα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Όπως όμως και με άλλα υπαρξιακά στοιχεία της ανθρώπινης ιστορίας, ο σύχρονος παγκόσμιος «πολιτισμός» διαστρεβλώνει με μανία, κάθε τι που θυμίζει την αιτία της  ύπαρξής τους, δηλαδή την γένεσή τους ως ιστορικών σταθμών στην ενανθρώπηση και τον επί γης βίο του Ιησού Χριστού. Μαζί με την ιστορική σημασία τους, θέλει να ξεριζώσει και την τεράστια αξία τους ως Συμβόλων της άκρας ταπείνωσης της Γένησης εν Σπηλαίω, της άκρας αγάπης του Σταυρού και της θριαμβικής ήττας του θανάτου από την Ανάσταση.

Όπως αποδεικνύουν τα ιστορικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αλλά και των Βαλκανικών Αγώνων, καθώς και του Αλβανικού έπους, η Ορθόδοξη πίστη είναι μέσα στο DNA του έθνους μας. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από κάθε δημοσκόπηση που γίνεται ακόμα και σήμερα. Αυτό δε, παρά τους αγώνες που έγιναν από την Οθωμανική τυραννία, αλλά και διάφορους εγχώριους δήθεν διανοούμενους, κουλτουριάρηδες, ή αριστερούς να την ξερριζώσουν ή να την μειώσουν.

Ποιές είναι οι κατακτήσεις του σύγχρονου κόσμου, που διακηρύσσομε στους Χάρτες των Ηνωμένων Εθνών, ή το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλα διεθνούς εμβέλειας κείμενα. Η ισότητα και η ισονομία, η δημοκρατία, η ελευθερία και τα άλλα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, που συνεχώς τα αναπτύσσομε και τα διευρύνομε. Από πού προήλθαν όμως αυτά; Δεν είναι όλα κατακτήσεις της Χριστιανικής Κοινωνίας; Ιδιαίτερα η Ορθόδοξη παράδοση διακρίνεται για την προσήλωσή της στις αρχές της ελευθερίας, της ισονομίας, της σωστής διανομής του πλούτου, της φροντίδας για τους μη έχοντας, της δημιουργίας, νοσοκομείων, πτωχοκομείων, ορφανοτροφείων, σχολείων, πανεπιστημίων της συνοδικής διοίκησης της Εκκλησίας. Τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών σε περιουσία για πρώτη φορά δόθηκαν με νομοθεσία του Λέοντα Γ΄ του Βυζαντίου τον 8ο αιώνα.

Ειδικά στον σημερινό κόσμο, που ζεί ένα πρωτοφανές ξέσπασμα σεκταριστικής βίας, διάλυσης του ανθρώπου και των κοινωνιών του, από το εμπόριο γυναικών και παιδιών, ναρκωτικά, εμπόριο ακόμη και ανθρωπίνων οργάνων, για να μην μιλήσομε για την απειλή εξαφάνισης του ανθρώπινου γένους από την κλιματική αλλαγή, επιβάλλεται η ανάταξη της κλίμακας ηθικών αξιών και η εμπέδωση μιας κοινωνίας αγάπης, σε διεθνή διάσταση.

Οι πολιιτικές ηγεσίες μας δεν φαίνεται να έχουν ξυπνήσει ακόμα. Κάτι πρέπει να κάνουμε όμως, όπως αυτό που με πόνο ψυχής ξεκίνησε η νεαρή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Δεν φτάνει όμως μόνο για την κλιματική αλλαγή. Εκτός από το διοξείδιο του θείου υπάρχουν χιλιάδες άλλα δηλητηριώδη αέρια που στοχεύουν στην εξόντωση όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και της ανθρωπιάς. Σκεφθείτε! Και δράστε, όσο προλαβαίνετε ακόμα.

Με θερμές Αναστάσιμες Ευχές   Μάξιμος

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.