Οι διθυραμβικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για την δραστική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προσπαθούν να κρύψουν επιμελώς τα θύματα αυτής της πολιτικής που δεν είναι άλλοι από τους ασθενείς που πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο «Έλληνας ασθενής» πέρυσι πλήρωσε περίπου 600 εκατ. ευρώ ως ιδιωτική συμμετοχή για τα φάρμακα που αγόρασε. Ένα επιπλέον μεγάλο ποσό της τάξης των 630 εκατ. ευρώ πλήρωσαν πάλι ο ίδιος ο Έλληνας ασθενής για φάρμακα που θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν αλλά η γραφειοκρατία, η περιπλοκότητα του μηχανισμού και τα όρια του νόμου, τον υποχρεώνει να τα πληρώνει από την τσέπη του. Πρόκειται συνήθως για φάρμακα χαμηλού κόστους τα οποία ωστόσο συνολικά επιβαρύνουν σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2018 έφτασε τα 3,6 δις ευρώ. Από αυτά μόνον το 1,9 δις ευρώ χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο κόστος επιβάρυνε τους ατομικούς προϋπολογισμούς των ασθενών και φυσικά τις ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις που καταβάλλουν τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback & rebates) που καταβάλει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιο Παπαδημητρίου, από το 2012 μέχρι το 2018, ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή οι φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν σε υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις 5,3 δις ευρώ. Με το ποσό αυτό εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.