Στην πέμπτη θέση μεταξύ των πιο «άθλιων» οικονομιών του πλανήτη – μία θέση πάνω από την Τουρκική- κατατάσσεται η Ελληνική, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με την δείκτη Misery Ιndex του Bloomberg, που παρουσιάζει για πέμπτη συνεχή χρονιά τις προοπτικές για την ανεργία και τον πληθωρισμό 62 οικονομιών, η χώρα μας φιγουράρει στην πέμπτη θέση, ενώ την κορυφή καταλαμβάνει η Βενεζουέλα με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 8.000.000%. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Αργεντινή με πληθωρισμό 51,4%, η Νότιος Αφρική με 32,3%, και η Τουρκία με 30,2%. Η λιγότερη «μίζερη» οικονομία του κόσμου είναι εκείνη της Ταϊλάνδης και ακολουθούν Σιγκαπούρη και Ιαπωνία, ενώ η Αμερικανική βρίσκεται στη 13η θέση από το τέλος.

Την ίδια στιγμή για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, κάνει λόγο η Capital Economics.

Η Ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος -της τάξης του 1,5%-, ωστόσο τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβραδυνθεί κι άλλο καθώς οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται και η αδύναμη ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα «χτυπήσει» τις εξαγωγές, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της.

Η Ελλάδα κατέγραψε ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το 2018 και ενώ αναμένεται επιβράδυνση φέτος, θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται, οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε σταδιακά στις αρχές του 2019. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε σχετικά καλά επίπεδα φέτος, καθώς η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος θα δεχθεί ώθηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο και την πτώση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η Ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές ενόψει των φετινών εκλογών, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δαπάνες, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ωστόσο, μέρος της καταναλωτικής δύναμης θα αντισταθμιστεί από την αδύναμη ανάπτυξη των εξαγωγών, λόγω της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θα παραμένει χαμηλή, καθώς και λόγω της μείωσης των επενδύσεων. Επίσης, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις Ελληνικές τράπεζες δείχνει ότι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένος.

Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται πολύ πιο αδύναμη καθώς οι καταλύτες του 2019 δεν θα υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics από το 1,5% φέτος θα κινηθεί στο 0,5% το 2020 και στο 0,7% το 2021. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ενώ δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των μισθών, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλή όσο η φετινή.

Σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί. Όπως εκτιμά, οι αποδόσεις στα Ελληνικά 10ετή ομόλογα θα κινηθούν το 2020 στο 3,75% και το 2021 στο 4%.

Είναι γεγονός ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει στις εθνικές εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως να χαλαρώσει περισσότερο από ό,τι αναμένει η Capital Economics. Ωστόσο είναι απίθανο να είναι τόσο επεκτατική όσο φέτος και αναμένεται να περιοριστεί από τις επικείμενες αποπληρωμές χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.