«Πάγο» στις συζητήσεις για ελάφρυνση του στόχου για υψηλά πλεονάσματα πριν το 2023 βάζει ο επικεφαλής του ESM (δηλαδή του μεγάλου πιστωτή της χώρας), Klaus Regling.

«Υπήρξε μια συμφωνία τον Αύγουστο, η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις του Eurogroup πέρσι τον Ιούνιο: ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα συνεχίσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα στηρίξει τις προηγούμενες. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οποίο έχει συμφωνηθεί έως το 2022. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει» τόνισε ο Klaus Regling σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε: «ο ESM, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχει μια ειδική σχέση με την Ελλάδα. Βλέπουμε τη χώρα ως ένα μακροπρόθεσμο εταίρο καθώς θα υπάρχει δανειακή σχέση για 40 χρόνια. Είναι πολλά τα χρήματα, 200 δις ευρώ, το 55% του Ελληνικού χρέους. Έχουμε ευθύνη ως πιστωτές, καθώς θέλουμε να αποπληρωθούμε σταδιακά, όχι άμεσα. Έχουμε μεγάλη υπομονή. Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική, προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό πιστεύω ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών που θέλουν μεγαλύτερη ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης» είπε.

Ο Klaus Regling έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις, αλλά και την ανάγκη άμεσης δράσης για τα κόκκινα δάνεια, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες της ρύθμισης για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα, έψεξε την Αθήνα για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας πως μόνον εάν η κυβέρνηση μείνει προσηλωμένη στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, οι οίκοι αξιολόγησης θα την «ενθαρρύνουν» με αναβαθμίσεις.

Δεν παρέλειψε όμως και να τονίσει τους εξωγενείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή οικονομία, δείχνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και η Ελληνική.

Όπως δήλωσε, «είναι ξεκάθαρο ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά δεν ήταν μη αναμενόμενο. Ήδη η ανάπτυξη το 2018 ήταν μικρότερη στην Ευρωζώνη σε σχέση με το 2017. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να υποχωρήσει στην προσδοκώμενο επίπεδο γύρω στο 1,5% με 1,25% στην Ευρωζώνη. Επομένως μιλάμε για μία ομαλοποίηση. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και κίνδυνοι. Το Βrexit, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα καταλήξει. Η ένταση στα θέματα εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη. Και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες». Υποστήριξε πάντως ότι οι αγορές εκτιμούν πως πρόκειται για εξομάλυνση σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όχι για ύφεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.