«Πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης του 1 δις ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε χθες το Eurogroup και η συζήτηση για την αποδέσμευση των χρημάτων μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση τoυ Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Η Ελλάδα μπορεί να μη χρειάζεται άμεσα αυτά τα χρήματα, μιας και έχει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» και οι δύο έξοδοι στις αγορές το τελευταίο δίμηνο διασφαλίζουν την ρευστότητα στα δημόσια ταμεία, αλλά η χθεσινή απόφαση, όσο αναμενόμενη και αν ήταν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και «ευχάριστη». Οι δυσκολίες στην εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ δεν είναι καλό μαντάτο για την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές, τη στιγμή που η κυβέρνηση τονίζει παντού ότι υπάρχει κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι η Γερμανία πρόκειται να ταχθεί υπέρ της αναβολής (έως τις 5 Απριλίου) στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα στο Eurogroup καθώς ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί έχουν καθυστερήσει.

Η «πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης ανακοινώθηκε εμμέσως την προηγούμενη Πέμπτη από αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημερώνοντας δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες έκανε σαφές ότι, χωρίς να έχουν μηδενιστεί οι πιθανότητες μιας συμφωνίας, η λήψη απόφασης πλέον καθίσταται πολύ δύσκολη.

Η απόφαση μεταφέρετε για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (στις 5/4), ενώ το πιο ακραίο σενάριο είναι μια πολύμηνη αναβολή, που προς το παρόν δεν θεωρείται να έχει πιθανότητες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτείται και η έγκριση από Κοινοβούλια κρατών-μελών. Έτσι, η απόφαση γίνεται καθαρά πολιτική. Στο “τραπέζι” εισέρχονται και οι πιέσεις της Ολλανδίας για την κατά γράμμα υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων, αλλά και οι ενστάσεις της Γερμανίας για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.