Μπορεί η Ελλάδα να εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο και ο οίκος Moodys να προχώρησε προ ημερών σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες, ωστόσο η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες δεν έχει βελτιωθεί.

Αντιθέτως, όπως προκύπτει από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνει πως το μηνιαίο εισόδημα του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, -μόλις για τις 19 πρώτες ημέρες- 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι χρειάζεται να κάνουν εκ νέου περικοπές για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ ποσοστό 43,9% ανέφερε μείωση στα εισοδήματά του το 2018 σε σχέση με το 2017.

Ποιες είναι όμως οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τη φετινή χρονιά; Αρνητικές. Ποσοστό 52% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το 2019, το 33,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 11,3% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του. Που σημαίνει πιθανόν νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών. Ήδη 1 στα 3 (28,4%) νοικοκυριά δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες. Ενώ 1 στα 5 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019.

Όσον αφορά τον δείκτη ανησυχίας απώλειας ακινήτου παραμένει σταθερά υψηλός, καθώς 1 στα 5 νοικοκυριά (19,9%) δηλώνει φόβο ότι θα χάσει το ιδιόκτητο σπίτι του λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων ή/και φόρων.

Σήμερα το 36,7% των νοικοκυριών έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια). Από αυτά τα νοικοκυριά σχεδόν 1 στα 3 (27,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 1 στα 2 νοικοκυριά (45,2%) που έχει στεγαστικό δάνειο έχει κάνει διακανονισμό με τις τράπεζες για μικρότερες δόσεις. Την ίδια στιγμή 2 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 18,9%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Tο 44% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, το 6,1% είχε αλλά την έχασε, ενώ 1 στους 2 οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.