Επιστολή στον Barack Obama έστειλε λίγο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, ο τότε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ζητώντας την παρέμβασή του για να αποτραπεί η επιβολή capital controls στη χώρα, τα οποία τελικά επιβλήθηκαν, τρία χρόνια αργότερα, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε μιλώντας το βράδυ Τετάρτης στο American College of Greece, σε μια εκδήλωση για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ελληνική κρίση, ο ίδιος ο κ. Πικραμμένος, ο ποίος αναφέρθηκε σε ενημέρωση που είχε από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει την περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA για τις Ελληνικές τράπεζες, απόφαση που θορύβησε την Αθήνα.

Σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Πικραμμένου, «συντάξαμε επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο και εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης Σάββατο πρωί για να την παραλάβει». Ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ο κ.Obama είχε λάβει την επιστολή μπαίνοντας στο Air Force One, για να ταξιδέψει στη σύνοδο του G20 στο Μεξικό.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως έναν «πραγματιστικό διαμεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και επίσημων πιστωτών, που έπαιξε επανειλημμένως καίριο ρόλο στην αποτροπή του Grexit. Αρχικά ο φόβος των ΗΠΑ ήταν ο κίνδυνος μετάδοσης της Ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ αργότερα υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποτυχία ενός κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα προκαλούσε αυτό. Πρόσθεσε δε ότι ειδικά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ οι επαφές της Αμερικανικής διοίκησης με τους Ευρωπαίους – κατ εξοχήν με τους Γερμανούς- ήταν συνεχείς ενώ διαρκής ήταν και η πίεση και προς την Ελληνική πλευρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, που επίσης πήρε τον λόγο, τόνισε πόσο καλά ενημερωμένοι ήταν οι Αμερικανοί για την κατάσταση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2015-16 και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, λιγότερη λιτότητα, αλλά πίεζαν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι στην αρχή της θητείας Trump δεν υπήρχαν συνομιλητές στο υπουργείο Οικονομικών και άνθρωποι που να παρακολουθούν από κοντά την Ελληνική υπόθεση, εικόνα που επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.

Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών επί Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε την άποψη ότι «το ΔΝΤ σκλήρυνε τη θέση του στις διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2014, γιατί δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση. Έβλεπε να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ήθελε να διευθετήσει τα πάντα με τη νέα κυβέρνηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.