Την θέση ότι πράγματι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες αλλά ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον τους, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

«Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνες – αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», αναφέρει μιλώντας στη Γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost ο Schaeuble.

Ερωτηθείς εάν η κρίση της Ευρωζώνης έχει πλέον αποκλιμακωθεί, ο Schaeuble εκτιμά ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής κρίσης έχει ξεπεραστεί». «Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιλύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης: ένα κοινό νόμισμα απαιτεί σε βάθος χρόνου κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας. Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία», λέει.

Ο κ. Schaeuble, απορρίπτει, όπως ήταν αναμενόμενο, τα συμπεράσματα μιας ακόμη έρευνας που δείχνει ότι η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος του κοινού νομίσματος, ενώ οι Γάλλοι και κυρίως οι Ιταλοί, είναι οι χαμένοι.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Η Γερμανία ωφελήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, μέσω της σχετικής ισχύος της οικονομίας της. Χώρες όπως η Ιταλία απολαμβάνουν όμως επίσης πλεονεκτήματα, για παράδειγμα μέσω σαφώς χαμηλότερων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά. Δεν πιστεύω όμως ότι η Νομισματική Ένωση σήμαινε μεγάλα μειονεκτήματα για την Γαλλία», λέει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές υποστηρίζει πως τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι τεράστια και τόσα επείγοντα που καμία χώρα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μόνη της.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά γιγαντώνονται οι αντιδράσεις κατά της ΕΕ. Σε αυτή την κρίση οι ευρωεκλογές παρουσιάζονται ως μια ευκαιρία. Προκειμένου περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σημαντικό και ότι πρέπει να ψηφίσουν. Ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών που υποστηρίζουν λαϊκιστικές και εθνικιστικές λύσεις δεν πρέπει να αυξηθούν», είπε ο κ. Schaeuble.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.