Το ζήτημα Ελλάδα συζητήθηκε μόνο ατύπως σε πηγαδάκια του χθεσινού Eurogroup, αφού οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν έμφαση στους μεγάλους τριγμούς που αποκαλύπτονται ανά την Ευρώπη και επισημάνθηκαν και μέσα από τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν.

Οι τριγμοί δεν είναι λίγοι και συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο, με την Κινεζική οικονομία, με το Brexit, αλλά και την διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη. Το σημαντικό στοιχείο στις αναφορές της Επιτροπής είναι ο κίνδυνος η κρίση να είναι βαθύτερη από αυτή που τώρα αποτυπώνεται στις επίσημες στατιστικές.

Αναφορικά με το Ελληνικό ζήτημα η κυβέρνηση καλείται έως την Παρασκευή να έχει προχωρήσει τα προαπαιτούμενα του 2018, ενώ τα νέα των θεσμών θα γίνουν γνωστά αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, όπου θα γίνει η ανακοίνωση των ειδικών εκθέσεων, μία για την ενισχυμένη εποπτεία και μία για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η προθεσμία που έχει δοθεί στην Αθήνα για να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τον διάδοχο του Νόμου Κατσέλη, την Εγνατία Οδό, το νέο ζήτημα που προέκυψε με τους λιγνίτες και τα άλλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, λήγει την Παρασκευή. Θα υπάρχει περιθώριο για ζυμώσεις και τις επόμενες μέρες αλλά ο χρόνος τελειώνει: η Επιτροπή θα πρέπει να οριστικοποιήσει το κείμενο το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση και λήψη πολιτικής απόφασης στο Eurogroup του Μαρτίου, μίας απόφασης που συνδέεται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος. Η προέγκριση θα γίνει στο EWG της 28ης Φεβρουαρίου.

Το Ελληνικό ζήτημα θα κριθεί και από άλλη μία έκθεση, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, θα κοινοποιήσει τη δική του αξιολόγηση για την Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άτυπη αναβολή των ανακοινώσεων (αφού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η αρχική ημερομηνία είχε προσδιοριστεί στις 25 Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή από τις κοινοποιήσεις των εκθέσεων της Κομισιόν).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.