Προεκλογικά παιχνίδια με τα κόκκινα δάνεια παίζει η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις τράπεζες, που είναι το όχημα το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Καθώς οι κάλπες πλησιάζουν, ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό του επιτελείο δείχνουν έτοιμοι να «θυσιάσουν» το τραπεζικό σύστημα στις προεκλογικές και επικοινωνιακές τους ανάγκες, και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος το μάρμαρο να το πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι, με μια νέα ανακεφαλαιοποίηση με τα χρήματά τους και ενδεχομένως και «κούρεμα» καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευαν τα ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών επιστρέφει στη δοκιμασμένη συνταγή της κόντρας με τους θεσμούς για να κερδίσει ψήφους, αδιαφορώντας για τη ζημιά στην οικονομία και ναρκοθετώντας το έδαφος κάτω από τα πόδια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ορισμένοι δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς, αδιαφορώντας για τις προτάσεις των τραπεζών και παίρνοντας το ρίσκο της σύγκρουσης με τους δανειστές.

Το ζήτημα του νόμου Κατσέλη που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Η κυβέρνηση, στη λογική «όλα για τις κάλπες», εξετάζει τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αν και η εμπειρία με τον νόμο Κατσέλη έδειξε ότι κατεξοχήν ωφέλησε τους κακοπληρωτές. Επίσης πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει στον νέο νόμο Κατσέλη και δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία, ρύθμιση που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους, αλλά και την πρόβλεψη για οριζόντιο «κούρεμα» δανείων, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του ακινήτου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης φαίνεται πως έχουν προκαλέσει «πανικό» στους τραπεζίτες και μεγάλη ενόχληση στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που για προεκλογικούς λόγους η κυβέρνηση επιμείνει σε ρυθμίσεις με μοναδικό κριτήριο τις κάλπες και όχι το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας, τίθεται σε αμφιβολία και η εκταμίευση των 700 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε λαμβάνειν από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ, καθώς και η 3η αξιολόγηση, που θα δώσει τέλος σε κάθε όνειρο για έξοδο στις αγορές.

Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, να βρίσκεται σε εξέλιξη «μάχη» δύο γραμμών στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος θέλει λύση με εκλογικό αντίκρισμα και τον Γιάννη Δραγασάκη, που προειδοποιεί τις τελευταίες ημέρες για τον κίνδυνο να πληγούν οι τράπεζες. Οι τοποθετήσεις του Γιάννη Δραγασάκη φαίνεται να έχουν προκαλέσει, μάλιστα, τη δυσφορία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.