Συναγερμό για τον κίνδυνο σημαντικής ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις Ευρωεκλογές του Μαϊου σε βαθμό που να μπορούν να προκαλέσουν «παράλυση» σε διάφορους τομείς λειτουργίας της ΕΕ, σημαίνει μια νέα έκθεση.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης «Εuropean Council on Foreign Relations» (ΕCFC) τα λαϊκιστικά, εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά ακροδεξιά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσουν έως και το ένα τρίτο των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου και να είναι έτσι σε θέση να μπλοκάρουν την ψήφιση ορισμένων νομοσχεδίων. Τα κόμματα αυτά θα μπορούν να διορίζουν τους προέδρους του ενός τρίτου των επιτροπών της Ευρωβουλής και να βάζουν φρένο στην ενεργοποίηση του «Άρθρου 7» κατά κρατών μελών που παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ, όπως έγινε πέρυσι στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Η πιο ανησυχητική διάσταση, όμως, όπως επισημαίνεται στην έκθεση που περιήλθε στη γνώση του «Independent», είναι ότι οι λαϊκιστές θα μπορούν να μπλοκάρουν την εκλογή του διαδόχου του Juncker στην προεδρία της Κομισιόν, να επηρεάσουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή την κοινοτική νομοθεσία, εκτός κι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους όλες οι άλλες παρατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Κρίνοντας από τα θέματα, τα οποία πολλά από τα αντιευρωπαϊκά κόμματα προτάσσουν στις προεκλογικές τους καμπάνιες, μπορεί να χρησιμοποιήσουν το αυξημένο ποσοστό εδρών για να εμποδίσουν το έργο του Ευρωκοινοβουλίου στην εξωτερική πολιτική, τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, την ελευθερία στις μετακινήσεις και να περιορίσουν τη δυνατότητα της ΕΕ να διασφαλίσει Ευρωπαϊκές αξίες που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης, το κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα του πολίτη», αναφέρεται στην έκθεση.

Λαμβάνοντας δε υπόψη δημοσκοπήσεις σ’ ολόκληρη την Ευρώπη επισημαίνει ότι η ακροδεξιά και η λαϊκιστική δεξιά ενδέχεται να ανέβουν από το 23% στο 28% και ίσως γύρω στο 30%. «Αν ξεπεράσουν το όριο του ενός τρίτου αυτό θα επιφέρει μια ποιοτική αλλαγή στην ΕΕ», αναφέρει η «Εuropean Council on Foreign Relations».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.