Ακόμη και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέκαμπτε η Merkel και έκανε διαπραγματεύσεις πίσω από την πλάτη του για το προσφυγικό με την Τουρκία, επιχειρώντας να ικανοποιήσει όλα της τα αιτήματα!

Τη φορά που έγινε έξαλλος με την Angela Merkel, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, αποκάλυψε ο Donald Tusk.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε ότι ήταν έξαλλος όταν η Καγκελάριος έκανε συζητήσεις με την Τουρκία, πίσω από την πλάτη του, κάτι το οποίο είχε χαρακτηρίσει τότε καταστροφικό.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια. Ήταν οι πιο στενοί εταίροι μου», είπε ο Tusk στο ντοκιμαντέρ του BBC για την ΕΕ, στο επεισόδιο για την προσφυγική κρίση.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προετοιμάστηκε σε μια ανεπίσημη βραδινή συνάντηση που είχε γίνει το 2016, ανάμεσα στην Merkel, τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rute και τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmet Davutoglu, πριν από τη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα είχε συμφωνήσει να δέχεται πίσω Σύριους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας, αλλά και μια νέα ευκαιρία για να εξεταστεί η είσοδός της στην ΕΕ. Η Merkel και ο Rute συμφώνησαν σχεδόν σε όλες τις επιθυμίες της Τουρκίας, που παρουσίασε ο Davutoglu, αποκαλύπτει το BBC.

Όμως, ο Donald Tusk δεν είχε την ίδια άποψη. «Η αντίδρασή μου ήταν “Πλάκα μου κάνετε;”. Θα ήταν μια καταστροφή», θυμάται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τελικά, η επίσημη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία υπεγράφη δύο εβδομάδες αργότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.