«Η επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι μεγαλοποιημένη και είναι περισσότερο θέμα παράδοσης, ευσεβούς πόθου και οπορτουνισμού, παρά οποιασδήποτε στρατηγικής με συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους στόχους.

Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος βαθμός ανησυχίας για τις δράσεις της Ρωσίας που να δικαιολογεί την επέκταση του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στη Βόρεια Μακεδονία που να ευνοούν μια συμμαχία με τη Ρωσία. Ακόμα και το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRODPMNE, εδώ και χρόνια υποστηρίζει την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση με το Μαυροβούνιο, η χώρα έχει μόνο μια μικρή Ρωσική διασπορά και απολαμβάνει λίγες Ρωσικές επενδύσεις. Η επιρροή της Τουρκίας – συμμάχου ακόμα του ΝΑΤΟ – είναι πολύ ισχυρότερη».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας απορίες για το αν χρησιμεύει σε κάτι η χώρα αυτή στη Συμμαχία.

«Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρει κανείς κάποιου είδους γεωστρατηγική σημασία για την ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Η χώρα δεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση των Βαλκανίων. Είναι ένα μικροσκοπικό, μεσόγειο και φτωχό σε πόρους κράτος. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ ως εγγύηση ασφάλειας, παρά ως de facto προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ. Όλα τα πρώην κομμουνιστικά μέλη της ΕΕ εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ πριν μπουν στην ΕΕ», γράφει το Bloomberg και συνεχίζει:

«Για τις ΗΠΑ, που παρέχουν την ομπρέλα ασφαλείας για τις χώρες του ΝΑΤΟ, η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να είναι απλώς ένας ακόμη “τζαμπατζής”. Οι στρατιωτικές της δαπάνες θα φθάσουν το 1,19% του ΑΕΠ της φέτος – περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της Γερμανίας. Σε απόλυτους αριθμούς, πρόκειται για πενταροδεκάρες, περίπου 153 εκατ. δολάρια το 2019 για έναν στρατό με περίπου 8.000 ενεργούς στρατιώτες. Το ΝΑΤΟ δεν κερδίζει τίποτα με το να τους συμπεριλάβει στη Συμμαχία και να ανοίξει την “ομπρέλα” του λίγο περισσότερο.

Αλλά η συμμαχία δεν έχει ούτε ιδιαίτερη χασούρα. Είναι σχεδόν απίθανο το σενάριο να επιτεθεί η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλος στο Μαυροβούνιο ή τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν τι κερδίζουν από μια συμμαχία με έναν αυξανόμενο αριθμό μικρών μελών που ενδιαφέρονται πρωτίστως να τις χρησιμοποιούν ως ένα βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ. Δεν έχει κατ’ ανάγκην νόημα η συμμαχία να καλωσορίζει νέα μέλη απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία δεν θέλει να ενταχθούν: Το Κρεμλίνο είναι καταρχήν ενάντια σε κάθε είδους επέκταση του ΝΑΤΟ.

Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν πραγματικά να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους να δαπανήσουν 2% ή περισσότερο του ΑΕΠ τους για την άμυνα, ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί ποτέ με το να αποδέχονται περισσότερες χώρες που δεν το κάνουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.