Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ανέβηκε η Ελληνική ναυτιλία όσο αφορά την αξία του Ελληνόκτητου στόλου. Μάλιστα έσπασε το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φθάνοντας τα 105 δις, σύμφωνα με τα στοιχεία της «vessels value».

Η αύξηση μέσα στο 2018, δηλαδή σε έναν μόλις χρόνο, άγγιξε τα 5 δις δολάρια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί ανάμεσα στα κράτη που βρίσκονται στο Top 10.

Αιτία της ανόδου είναι η αύξηση του αριθμού παραγγελιών για ναυπήγηση LNG-Πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και η αύξηση της αξίας των δεξαμενόπλοιων μετά τη θετική ναυλαγορά.

Η Ελλάδα κατέλαβε την… pole position ως ιδιοκτήτρια του ακριβότερου στόλου από LNG παγκοσμίως, που από 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του 2018 ανέβηκε στα 18,4 δις. Οι Έλληνες ξεπέρασαν τους Ιάπωνες που έχουν στόλο LNG αξίας 15,2 δις.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ιάπωνες οι οποίοι βγήκαν κερδισμένοι από την αύξηση της αξίας των φορτηγών πλοίων προς τα τέλη του 2018 με τα δεξαμενόπλοια και τα LNG να ακολουθούν. Τρίτη είναι η Κίνα. Η αξία του εμπορικού της στόλου παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στα κράτη του top 10, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας τη συνολική αξία στα 90 δις δολάρια. Είχαν όμως μείωση στην αξία του στόλου της με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τέταρτη είναι η Σιγκαπούρη η οποία αύξησε την αξία του στόλου της κατά 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Συνολική αξία 49,9 δις δολάρια.

Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε τη Νορβηγία με στόλο αξίας 48,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Διατηρεί έναν μεγάλο στόλο από δεξαμενόπλοια. Στην έκτη θέση είναι οι ΗΠΑ , με στόλο αξίας 44,5 δις δολάρια. Παρουσίασαν μείωση της αξίας του στόλου λόγω του γεγονότος ότι τα ποντοπόρα πλοία είναι μεγάλης ηλικίας, άνω των 15 ετών.

Στην 7η θέση αλλά με διαρκή συρρίκνωση στόλου η Γερμανία με αξία στόλου 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόλος της συνεχίζει να συρρικνώνεται κάθε χρόνο, με βασικότερη αιτία δεινών να είναι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων-containerships. Στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας είναι Νότια Κορέα, Βρετανία και Δανία, με αξία στόλου 30 δις δολάρια για την πρώτη, 29 δις δολάρια για την δεύτερη και 2 δις δολάρια για την τρίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.