Παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης ώστε βουλευτές της αντιπολίτευσης να πιεστούν και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ κατήγγειλε επιφανές στέλεχος της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του VMRO Antonio Milososki κατήγγειλε πως περίπου 15 αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν λάβει κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου η συμμετοχή δεν έφτασε το όριο της εγκυρότητας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Με την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής από την Δευτέρα, ο κ.Milososki τόνισε πως θα ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τρεις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο ώστε να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι το τελευταίο στάδιο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Οι πρώτη και η τρίτη ψηφοφορία είναι οι πιο δύσκολες καθώς απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων στην 120μελή Βουλή. Επί του παρόντος το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως διαθέτει την στήριξη περίπου 71 ή 72 εδρών, που σημαίνει ότι χρειάζεται εννέα ή οκτώ ψήφους για να φτάσει στις 80.

Εάν η κυβέρνηση ηττηθεί έστω σε μια ψηφοφορία η διαδικασία της αναθεώρησης θα διακοπεί. Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει πει πως σε αυτή την περίπτωση θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Το απόγευμα της Δευτέρας επικράτησε σύγχυση στον πολιτικό κόσμο της ΠΓΔΜ καθώς στην εισήγησή του για την συνταγματική αναθεώρηση ο κ.Zaev φάνηκε να κάνει άνοιγμα στην αντιπολίτευση, καλώντας για εθνική ομόνοια και ζητώντας να ξεχαστούν τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν εθνικιστές μέσα στην Βουλή πριν δύο χρόνια. Ορισμένοι εξέλαβαν την δήλωση Zaev ως υπονοούμενο για αμνήστευση κατηγορούμενων για την υπόθεση, όμως αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να χορηγηθεί αμνηστία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.