Ένας παλιός νόμος, που χρονολογείται από το 1950, αποτρέπει ιδιώτες επενδυτές από το να επενδύσουν σε εταιρείες όπου το δημόσιο έχει μετοχική συμμετοχή, μπλοκάροντας ένα δυνητικό επενδυτικό μπουμ που απελπισμένα χρειάζεται η Ελλάδα, γράφει το Euractiv.

Το πρακτορείο θίγει με αυτό τον τρόπο το θέμα, με αφορμή την προωθούμενης ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. και του προβληματισμού που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών, εξαιτίας της συγκεκριμένης ρύθμισης την οποία η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό υποσχεθεί να αλλάξει.

Μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας και ύφεσης, γράφει το Euractiv, η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η αριστερή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει τις πολύαναμενόμενες επενδύσεις και να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό μονοπάτι. Ωστόσο οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη ενός μοντέρνου επενδυτικού πλαισίου. Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος του 1950, οι ρυθμίσεις του οποίου προβλέπουν ακόμα και ποινή ισοβίων με επιχείρημα την πρόκληση ζημιάς σε δημόσια περιουσία.

Με βάση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ένας αριθμός δημόσιων περιουσιακών στοιχείων θα πωληθεί. Το πρόβλημα αναδύεται όταν ένας ιδιώτης επενδυτής μπει σε μια εταιρεία που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά το δημόσιο κατέχει ακόμα μετοχές. Το Ελληνικό δημόσιο είναι συχνά μέτοχος πλειοψηφίας ή απλά μέτοχος σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ της χώρας. Σε περίπτωση «λάθος αποφάσεων» σε επίπεδο μάνατζμεντ, μια απλή καταγγελία από ανταγωνιστή ή οποιονδήποτε άλλο μπορεί να ενεργοποιήσει τον νόμο 1608/1950, με το επιχείρημα της βλάβης δημόσιας περιουσίας, και να οδηγήσει ακόμα και σε ισόβια τους ιδιώτες επενδυτές. Πηγές από τον χώρο της αγοράς εξηγούσαν στο Euractiv ότι αυτό προφανώς καθυστερεί τις επενδύσεις στη χώρα, δεδομένου ότι κανένας ιδιώτης δεν θα ρισκάρει να επενδύσει σε τόσο «ευαίσθητο» καθεστώς.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν με τον οποίο επικοινώνησε το Euractiv δήλωσε ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ήταν σημαντικό στοιχείο του προγράμματος σταθερότητας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος όμως επέμεινε ότι υπήρχε ευρύτερη ανάγκη για μέτρα που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. «Ευρύτερα, μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμα για να στηριχθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να μειωθεί η ανεργία. Γι’ αυτό το πρόγραμμα στήριξης της χώρας περιελάμβανε ευρεία γκάμα μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Πηγές από το Ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσαν πως η συζήτηση για το νόμο είναι σε «τελικό στάδιο μεταρρύθμισης», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.