Με «κλειδί» την στάση που θα κρατήσει το VMRODPMNE στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ άρχισε χθες μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις, για να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματικές αλλαγές όπως προβλέπει η συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Zoran Zaev χρειάζεται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 8 ψήφους από την αντιπολίτευση (είτε από το VMRODPMNE είτε από μικρούς σχηματισμούς που συνεργάσθηκαν προεκλογικά μαζί του) ώστε στην πρώτη ψηφοφορία που ενδέχεται να επισπευσθεί, (χωρίς την εξάντληση του προβλεπόμενου δεκαημέρου συζήτησης στην Βουλή) και να πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας, να ελπίζει ότι θα αποσπάσει την πλειοψηφία των 2/3 στην κατ’ αρχήν απόφαση για την αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης.

Εάν συγκροτηθεί αυτή η πλειοψηφία τότε αμέσως θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία για τις διατάξεις που θα αλλάξουν με απλή πλειοψηφία και κατόπιν η τρίτη και τελική ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Εάν το αποτέλεσμα στην πρώτη ψηφοφορία δεν φθάσει τις 80 ψήφους τότε ο κ.Zaev δεν έχει άλλη επιλογή από την διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRODPMNE βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης καθώς μέρος των βουλευτών θα ήθελε τον απεγκλωβισμό της χώρας από την διαφορά της ονομασίας, αφού μάλιστα η ευθύνη θα βάραινε το SDSM και τον Zaev,αλλά δύσκολα θα παραβιάσουν την γενική γραμμή του κόμματος εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με το κλίμα να είναι βαρύ και σε ένα πολιτικό περιβάλλον που η δωροδοκία και ο εκβιασμός αποτελούν συνήθη πρακτική, δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές από τον πυρήνα του VMRODPMNE που θα τολμήσουν να ψηφίσουν στην φανερή ψηφοφορία στην Βουλή τις συνταγματικές αλλαγές.

Δεν είναι καν γνωστό εάν το VMRODPMNE θα παραμείνει στην Βουλή για την διεξαγωγή της συζήτησης ή αν θα επιλέξει να αποχωρήσει ώστε έτσι να διασφαλίσει ότι σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία και σε μια ψηφοφορία υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, δεν θα υπάρξουν βουλευτές του που θα αλλάξουν στάση την τελευταία στιγμή. Το κόμμα της αντιπολίτευσης πάντως ετοιμάζεται ήδη για εκλογές κάνοντας μάλιστα λόγο για προκήρυξη τους για τις 9 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.