Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργεί για την κυβέρνηση η στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων. Η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μοιάζει πλέον να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί καθώς προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν ανοικτά τη δυσφορία τους ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά στα… κάγκελα για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την προοπτική να μετατραπεί η χώρα σε… προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με χιούμορ και χαμόγελα. Ερωτηθείς αν μίλησε με τον Πάνο Καμμένο, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι «στις ΗΠΑ έχει τυφώνα. Και δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ…» Ο κ.Τσίπρας έκανε τη δήλωση βγαίνοντας από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εκρηκτικό και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν πλέον μηνύματα προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ακολουθήσει και αυτός ένα… plan b αποπέμποντάς τον «Πάνο Καμμένο».

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε κάθε όριο αυτή τη φορά και ότι οι δηλώσεις του δεν κινούνται απλώς στο πλαίσιο μία προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένη την κομματική του βάση, με επίκεντρο τη μάχη για το Σκοπιανό, αλλά διαμορφώνει μία συνολικότερη διαφοροποίηση για μείζονα θέματα εθνικής στρατηγικής.

Συντονισμένα πυρά από τα κυβερνητικά στελέχη δέχεται δύο ημέρες τώρα ο Πάνος Καμμένος για το plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών που παρουσίασε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τις αναφορές για νέες Αμερικανικές βάσεις στο Ελληνικό έδαφος.

Ο κ. Καμμένος, όχι μόνο δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Εξωτερικών ότι η συμφωνία, με την οποία αυτός διαφωνεί κάθετα και δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί στην Ελληνική Βουλή, δεν θα προχωρήσει ούτε στα Σκόπια, αλλά παρουσίασε και «ανέλυσε» στους συμμάχους οικοδεσπότες του, ένα… δικό του σχέδιο, ένα «Plan B», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, χωρίς να αγγίζει το θέμα του ονόματος και τα δυτικά (και κυρίως ΝΑΤΟΙκά) γεωπολιτικά συμφέροντα, θα διασφαλίζει τα Βαλκάνια «με τρόπο που θα τα θωρακίζει από την Ρωσική διείσδυση…», αλλά και θα εγγυάται την σταθερότητα στα Σκόπια!

Άμεσα του απάντησαν το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την Τετάρτη, ενώ χθες δέχθηκε πυρ ομαδόν από κορυφαία στελέχη. Νίκος Παππάς, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Κυρίτσης εξαπέλυσαν πυρά κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή για την ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε με νόημα: «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει», ενώ αμέσως μετά ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς απάντησε: «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

Η «πρωτοβουλία Καμμένου» να προτείνει στην Ουάσινγκτον ένα νέο… δικό του «Plan B» στο ονοματολογικό, αλλά και η σχεδόν… επίσημη πρόσκληση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε, φυσικά, θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση.

Αλλά το… «περίεργο» και ενδιαφέρον είναι ότι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης εστιάσθηκαν κατά κύριο λόγο στο σκέλος του «Plan B» του υπουργού Άμυνας για τα Σκόπια και σχεδόν καθόλου για το θέμα των νέων Αμερικανικών βάσεων…

Όπως ανέφεραν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, δεν αποκλείεται η όλη υπόθεση αφορά ένα ακόμη «άνοιγμα», χειρονομία καλής θέλησης, της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ, με άγνωστα τα τυχόν προσδοκώμενα ανταλλάγματα, το οποίο για να μην το «χρεωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, έγινε από τον «αντάρτη» κ. Καμμένο. Ο οποίος, ταυτόχρονα, με την «ανταρσία» του αυτή, να προσβλέπει, εν όψει εκλογών, σε ενίσχυση των ΑΝΕΛ, που καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.