Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Ρωσίας αλλά και του Ιβάν Σαββίδη φιλοξενούν σε εκτενές άρθρο τους οι New York Times.

Οι NYT, κατονομάζουν τον Ιβάν Σαββίδη ως τον άνθρωπο του Κρεμλίνου τον οποίο παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και έχουν στοιχεία ότι ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να μην γίνει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

«Εδώ και χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της Ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει ανάμειξη σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του λιμανιού όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών. Όλα αυτά προσέλκυσαν τον ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ», γράφουν οι NYT.

Και συνεχίζουν: «Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης «εργαζόταν» ως άνθρωπος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα για χρόνια ήταν αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Μόσχα η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως μεγάλη απειλή για τα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να στηρίξει το όχι στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αντίποινα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προέβησαν σε μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Άρχισαν να ασκούν πιέσεις στην αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η Ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε παγώνοντας τις σχέσεις με την Μόσχα και απελαύνοντας δυο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στον ρόλο του Αμερικανού πρέσβη ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει τις πληροφορίες στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Αρχές Ιουλίου οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μεταφέρουν όλες τις πληροφορίες στην Ελληνική κυβέρνηση. Ο κλήρος έπεσε στον Αμερικανό πρέσβη Geoffrey Pyatt ο οποίος όπως γράφουν οι NYT ήταν έτοιμος να παίξει αυτό τον ρόλο αφού είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016 όταν η Ρωσία κατέλαβε στην Κριμαία

Το να δώσεις την πληροφορία στον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν απλό. Το να τον πείσεις να κάνει κάτι δεν ήταν σίγουρο ότι θα γίνει.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, είχε αρνηθεί να σταθεί δίπλα στην υπόλοιπη Ευρώπη όταν μαζί με την Βρετανία κατηγορούσαν την Ρωσία για την υπόθεση Ρώσου κατασκόπου. Θυμίζει επίσης ότι το κόμμα από το οποίο προέρχεται είχε ιστορικά καλές σχέσεις με την Μόσχα. Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί εναντίον της Μόσχας έγινε ευκολότερη για τον Τσίπρα όταν είδε ότι η Ρωσία να επιχειρεί να καταστρέψει μια συμφωνία που έδινε τέλος σε μια διαμάχη 30 ετών.

Στις 11 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας «τα έσπασε» με την Μόσχα. Η κυβέρνησή του απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο κατηγορώντας τους ότι προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.