Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci φέρεται διατεθειμένος να συζητήσει για χαλαρή ομοσπονδία, παρόλο που ο ίδιος παρουσιαζόταν αρνητικός για μια ουσιαστική συζήτηση μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας, ο Mustafa Akinci σε δηλώσεις ανέφερε ότι θεωρεί πιθανή μια συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη τις επόμενες ημέρες, και ενδεχομένως αυτή να πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ, στις 15 Οκτωβρίου. Σε αυτήν την συνάντηση οι δυο άνδρες θα μπορούσαν να καθορίσουν την ημερομηνία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σχετικά με τη χαλαρή ομοσπονδία, σημείωσε ότι «στην συνάντηση του με κ. Νίκο Αναστασιάδη, θα συζητήσει από τον ίδιον να ξεκαθαρίσει το ζήτημα».

Σύμφωνα με τον M.Akinci οι υφιστάμενες συμφωνίες προβλέπουν την παροχή όλων των εξουσιών που δεν ανήκουν στο κεντρικό, ομόσπονδο κράτος, στα δυο ιδρυτικά κράτη. Μάλιστα , χρησιμοποίησε τον Βρετανικό όρο «residual powers». Πρόκειται, εξήγησε, για «υπολειπόμενες εξουσίες» που αφορούν πεδία όπως υγεία, παιδεία, υποδομές, εμπόριο, τουρισμό κ.ο.κ. Επιπλέον, «τα ιδρυτικά κράτη έχουν το δικαίωμα να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες για θέματα που είναι της αρμοδιότητας τους. Σε ότι αφορά δε, τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, αναφερόμαστε σε ζητήματα όπως άμυνα, εξωτερική πολιτική, προϋπολογισμός κ.α.», πρόσθεσε.

Επίσης έκανε αναφορά και στον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, υποστηρίζοντας ότι είχε την άποψη πως «όσο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες εξουσίες στην κεντρική εξουσία, τόσο αυξάνουμε τα πεδία σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο κοινότητες». Δεν πρόκειται για λανθασμένη άποψη, δήλωσε ο Akinci και πρόσθεσε ότι (στην πορεία) ξεχάστηκε αυτή η άποψη και καταβλήθηκαν προσπάθειες για να αυξηθούν οι εξουσίες της κεντρικής εξουσίας. «Σήμερα κατανοούμε ότι θα τηρηθεί μια αντίθετη στάση» ,είπε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι την παρούσα στιγμή δεν τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης. Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αυτά (τα θέματα) στην συνάντηση μας (με τον κ. Αναστασιάδη) «που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα».

Σε δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Δεδομένης της αξίωσης για θετική ψήφο από την Τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετασθεί και το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι ένα κανονικό κράτος», αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως «μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.