Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου 2017 έκλεισε το Χρηματιστήριο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων. Η εγχώρια αγορά επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ιταλία καθώς η απόδοση του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε σε υψηλά τετραετίας και επηρέασε την πορεία των Ελληνικών ομολόγων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank και την Πειραιώς να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 641,79 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,61%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 640,59 μονάδες (-2,79%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 53,616 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 33.517.552 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,56%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,45%), του Εμπορίου (-3,05%) και του Πετρελαίου (-3,03%).

Επίσης στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα δεκαετή Ελληνικά ομόλογα, ενώ οξύνεται η κρίση με την Ιταλία. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε χθες στο 4,65%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που διαπραγματευόταν στο τέλος Αυγούστου. Στη γειτονική Ιταλία, το 10ετές ομόλογο καταγράφει την υψηλότερη απόδοσή του το 2014, αγγίζοντας το 3,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινήθηκε χθες το ευρώ. Η απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019 αποτελεί τη βασική πηγή πιέσεων για το Ευρωπαϊκό νόμισμα. Στο μεταξύ, η Ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να κλιμακώνει την αντιπαράθεση της με την Ε.Ε., γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Matteo Salvini σε κοινή συνέντευξη με την Marine Le Pen χαρακτήρισε τους κ.κ.Juncker και Moscovici εχθρούς της Ευρώπης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.