Στην ανησυχία των επενδυτών για τις τράπεζες στη νότια Ευρώπη, καθώς φοβούνται νέα κρίση μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Ελλάδα και Ιταλία, αναφέρεται η Handelsblatt.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις απώλειες 37 δις ευρώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από τα μέσα Μαΐου για όσους επένδυσαν σε μετοχές των Ιταλικών τραπεζών. Ακόμη πιο τρομακτικά ήταν τα δεδομένα από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει, κάνοντας αναφορά στην υποχώρηση κατά 9% του τραπεζικού δείκτη την Τετάρτη.

«Η απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των “κόκκινων” δανείων και στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνεχίζει η Γερμανική εφημερίδα. «Μαζί, αυτά τροφοδοτούν τον φόβο μίας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη», σημειώνει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις Ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι σε τέτοιο κίνδυνο φτάνουν τα 88,6 δις ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του Ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι Ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα- ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ- πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», επισημαίνει η Handelsblatt.

Η Γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δις ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δις ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%. Όμως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους αναφέρουν ότι τώρα οι θεσμοί θέλουν πιο επιθετική μείωση. Θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021 σε 35-40 δις ευρώ, ένα μήνυμα που προκάλεσε τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι μετά τη δραματική κλιμάκωση της προηγούμενης εβδομάδας, η Ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνο ελάφρυνσης των τραπεζών. Όμως, συνεχίζει, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες. «Υπό τους νέους, πιο αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει μια bad bank με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση που αγοράζει τα “κόκκινα” δάνεια από τις τράπεζες», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλάνο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις Ιταλικές τράπεζες, που στα τέλη του 2017 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν 86 δις ευρώ και τώρα μόνο 40 δις ευρώ.

Όσο για την Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας, παρατηρεί η Γερμανική εφημερίδα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.