Στην αναβάθμιση των Ελληνικών τραπεζών αλλά και σε σοβαρές προειδοποιήσεις σχετικά με το σχέδια για ένα asset protection scheme προχώρησε ο οίκος Fitch.

«Η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η Ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

«Μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον Ελληνικό τραπεζικό τομέα στην Ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε η Fitch, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας ή μια λύση που μπορεί να περιέχει κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε πιθανώς να φέρει την δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο, σημειώνει ο οίκος.

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζει η οίκος αξιολόγησης.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

Συγκεκριμένα η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στο ‘CCC+’ από ‘RD‘ και σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στο ‘CCC‘ από ‘RD‘ προηγουμένως. Την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs των τεσσάρων τραπεζών σε ‘C‘ από ‘RD‘.

Σύμφωνα με τη Fitch, «αν και κάποιοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.