Κλιμακώνεται η κόντρα Ρώμης- Βρυξελλών, για τον Ιταλικό προϋπολογισμό, καθώς ο Luigi Di Maio προειδοποίησε με «σεισμό» κατά της λιτότητας, ενώ υπογράμμισε ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει».

Όλα αυτά, μετά τη σοβαρή ανησυχία που εξέφρασε η Κομισιόν, για το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού. Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, παραδέχθηκε ότι η Ρώμη περίμενε τις αντιδράσεις.

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Luigi Di Maio στην Corriere della Sera, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και συμπλήρωσε ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι με τις ερχόμενες Ευρωεκλογές θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και πρόσθεσε πως «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Αναφερόμενος στην αντίδραση των αγορών τέλος, ο Luigi di Maio δήλωσε ότι η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης», αλλά αυτό «δεν το επιθυμούν οι Ιταλοί πολίτες».

Να σημειωθεί ότι με δηλώσεις του το Σάββατο, ο Jean Claude Juncker είχε καλέσει την Ιταλία να εντείνει τις δημοσιονομικές προσπάθειές της, προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη υποχωρήσεις έναντι της Ιταλικής κυβέρνησης, σχετικά με τις δαπάνες. Ο Juncker προειδοποίησε ότι η Κομισιόν πρέπει να προσέξει την τήρηση των κανονισμών, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας «έχει επιτραπεί να κάνει δαπάνες που δεν θα της επιτρεπόταν, αν είχαμε εφαρμόσει με αυστηρότητα, αλλά όχι έξυπνα τους κανόνες», συμπλήρωσε, μιλώντας σε Αυστριακές εφημερίδες.

Απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν ανέλαβε να δώσει ο στενός συνεργάτης του Matteo Salvini δηλώνοντας στην Telegraph «αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

Ο βουλευτής και οικονομολόγος Claudio Borghi, τόνισε: «Στο θέμα της Ελλάδας, η ΕΕ κατόρθωσε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε καταστροφή μέσω της κακής διαχείρισης, αλλά αν επιχειρήσει να κάνει το ίδιο στην Ιταλία, αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών».

Την ίδια στιγμή και εν μέσω της κόντρας για τον προϋπολογισμό, ο Matteo Salvini δήλωσε πως η Ιταλία δεν πρόκειται να δεχθεί πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που ετοιμάζεται να στείλει στη χώρα η Γερμανία.

«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην επιστροφή προσφύγων που είχαν μπει στην ΕΕ μέσω της Ιταλίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.