Οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει 97% μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με αφορμή τις αναταράξεις στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPΕs) τους περίπου κατά 60% μέχρι το τέλος του 2021 αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές στον απόηχο του χθεσινού τραπεζικού κραχ στο χρηματιστήριο. Οι Ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σήμερα οι τράπεζες προβλέπουν μείωση της τάξης του 27% των ανοιγμάτων που έχουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Το Bloomberg σημειώνει παράλληλα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δις ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, μέγεθος ίσο περίπου με το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Τονίζει δε ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει περίπου 97% από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία το 2015 που οδήγησε στη σύγκρουση με τους πιστωτές.

Οι τέσσερις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory MechanismSSM) της ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στους νέους στόχους, δηλώνουν οι πηγές στο Bloomberg το οποίο επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Οι τράπεζες έχουν επίσης δηλώσει ότι περίπου το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών σε υποθηκευμένα ακίνητα. Πιθανή αποτυχία επίτευξης των στόχων, θα μπορούσε να καταλήξει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.

Όσο αισιόδοξοι και αν είναι οι στόχοι, τα ΝΡΕs φαίνεται πως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις τράπεζες μόλις που αναμένεται να δημιουργήσουν οργανικά κεφάλαια, καθώς κατανέμουν όλα τα προ προβλέψεων έσοδά τους για να αυξηθεί η κάλυψη σε επίπεδο που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με την αγορά, αναφέρει η Goldman Sachs σε report της στις 2 Οκτωβρίου.

Το περισσότερο μέρος όσων θεωρείται ρυθμιστικό κεφάλαιο στις Ελληνικές τράπεζες, αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι της χώρας και αυτό πλήττει την ικανότητά τους να αντέξουν τις ζημιές που θα προκύψουν με τις βαθιές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, καταλήγει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.