Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στους αρχαιολόγους η ανακάλυψη πετρογλυφικών που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών στην πολιτεία Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία, καθώς θεωρούν πως κρύβουν στοιχεία για έναν εντελώς άγνωστο ως τώρα πανάρχαιο πολιτισμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα πετρογλυφικά αυτά ανακαλύφθηκαν κατά χιλιάδες σε λόφους στην περιοχή Κονκάν- και ιδιαίτερα στο Ρατναγκίρι και την Ρατζαπούρ. Τα περισσότερα από αυτά ήταν άγνωστα και ξεχασμένα για χιλιάδες χρόνια, καθώς βρίσκονταν κάτω από στρώματα λάσπης και χώματος. Ωστόσο, αυτά που ήταν εκτεθειμένα θεωρούνταν ιερά, και σε κάποιες περιπτώσεις λατρεύονταν από τους ντόπιους.

Έκπληξη στους ειδικούς έχει προκαλέσει η έκταση της ποικιλίας τους, καθώς απεικονίζονται ζώα, πουλιά, άνθρωποι και γεωμετρικά σχήματα. Εκτιμάται πως ανάγονται στην προϊστορική εποχή και είναι πιθανότατα ανάμεσα στα αρχαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. «Το πρώτο μας συμπέρασμα από την εξέταση αυτών των πετρογλυφικών είναι ότι δημιουργήθηκαν γύρω στο 10.000 πΧ» είπε στο BBC ο διευθυντής του τμήματος αρχαιολογίας στην πολιτεία.

Πετρογλυφικά βρέθηκαν σε 52 χωριά της περιοχής, αλλά μόνο στα 5 ήξεραν για την ύπαρξή τους. Πλέον στην έρευνα εμπλέκονται και οι τοπικές αρχές. Όσον αφορά στην προέλευσή τους, εκτιμάται πως τα ζωγράφισαν άνθρωποι μιας κοινότητας κυνηγών που δεν γνώριζαν τη γεωργία. «Δεν βρήκαμε εικόνες αγροτικών δραστηριοτήτων. Αλλά οι εικόνες απεικονίζουν κυνήγι θηραμάτων και υπάρχουν λεπτομερείς εικόνες ζώων. Οπότε ήξεραν για ζώα και πλάσματα της θάλασσας. Αυτό δείχνει πως βασίζονταν στο κυνήγι για την τροφή τους».

Οι περισσότερες εικόνες δείχνουν γνωστά ζώα, από χελώνες μέχρι καρχαρίες και φάλαινες, αλλά υπάρχουν επίσης εικόνες ζώων που δεν συναντώνται στην Ινδία, όπως ρινόκερων και ιπποπόταμων, εγείροντας το ερώτημα εάν αυτοί που τα ζωγράφισαν μετανάστευσαν στην Ινδία από την Αφρική- ή αν αυτά τα ζώα υπήρχαν κάποτε στην Ινδία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.