Περισσότερα από 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά τον χρόνο σημειώνονται στην Ελλάδα, με συνέπεια οι ειδικοί να μιλούν για «επιδημία», καθώς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) από το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» που διεξάγεται τα τελευταία 13 χρόνια. Ειδικότερα, από τους περίπου 67.000 ενηλίκους που εξετάστηκαν, το 42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.

Επιπλέον μόνο ένας στους τρεις Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία και μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Ακόμα, το 50% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% πάσχει από υπέρταση και το 10% από διαβήτη. Επίσης, πάνω από το 3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (από 75 ετών) το ποσοστό είναι πάνω από 10%. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» του ΕΛΙΚΑΡ προέκυψε από την ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον Ελληνικό πληθυσμό.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.