Μετά τα απόνερα των κλυδωνισμών στη γείτονα Τουρκία, το Χρηματιστήριο δέχτηκε χθες ισχυρό πλήγμα και από τις εξελίξεις στην Ιταλία, που μαζί με τις οι ανησυχίες για τη μετάδοση της κρίσης της σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, βύθισαν την αγορά κάτω από τις 690 μονάδες αναιρώντας  μέσα σε λίγες ώρες όλες τις προσπάθειες αντίδρασης των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε χθες ήταν σχεδόν… καταστροφικό για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχασε το 1/3 της αξίας του, προκαλώντας και σοβαρές αναταράξεις σε μια ούτως ή άλλως εύθραυστη αγορά. Μάλιστα, ήταν σαφές και στα δύο roadshows που έγιναν στο Λονδίνο το προηγούμενο διάστημα ότι εάν ο κλάδος εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό τέτοια μεγάλη πίεση, δεν θα καταφέρει η αγορά να ανακάμψει, ακόμη και αν οι περισσότεροι τίτλοι του ταμπλό του αντιστοιχούν σε ομίλους που έχουν ξεπεράσει το μεγάλο σκόπελο της κρίσης.

Ο προβληματισμός ξένων fund managers αφορά στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και σε συνδυασμό με το πολιτικό ρίσκο της χώρας. Περαιτέρω, οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίου έχουν επισημάνει πως λίγους μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών stress test, οι προβλέψεις που είχαν ενσωματώσει οι τράπεζες στις παραδοχές του τεστ αντοχής για τα έσοδά τους στην τριετία 2018 – 2020, δεν επιβεβαιώνονται.

Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε για ακόμη μία φορά πόσο ευάλωτα είναι τα Ελληνικά assets στους εξωτερικούς κινδύνους. Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό για την Ιταλία, με τις ανησυχίες για ρήξη μεταξύ Ρώμης και Ε.Ε ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019 να κρατούν τεντωμένα τα νεύρα των αγορών, οι αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για τα Ελληνικά assets, τη στιγμή μάλιστα. που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πολλές εσωτερικές προκλήσεις.

Άλλωστε, από τον Μάιο οπότε και ξέσπασε η πολιτική κρίση στην Ιταλία, τα Ελληνικά ομόλογα μπήκαν σε έναν δρόμο έντονης αστάθειας με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να μην μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από τα απαγορευτικά επίπεδα του 4%. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, τα Ελληνικά assets παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στις εξωτερικές εξελίξεις και η Ιταλία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, αφού συνέβαλε σημαντικά στο να μπουν στο συρτάρι οι όποιες σκέψεις της  κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.