Στην Ευρωζώνη το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς, όμως στην Ελλάδα παρουσίασε μεγάλη πτώση ενώ οι εξαγγελίες για παροχές φαίνεται να αποσταθεροποίησαν τις προσδοκίες.

Μεγάλη πτώση του οικονομικού κλίματος, που ανέρχεται στις 3,9 μονάδες καταγράφεται στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αντιστροφή του κλίματος καταγράφεται μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για παροχές στην οικονομία, σε μια χρονική στιγμή που οι αγορές θεωρούν ότι έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και επηρεάζει κυρίως τη βιομηχανία -όπου η πτώση είναι 6 μονάδες- και την οικοδομή -όπου το οικονομικό κλίμα πέφτει κατά 9,4 μονάδες. Ο δείκτης εμπιστοσύνης βελτιώνεται ελαφρώς στο λιανικό εμπόριο και στην κατανάλωση.

Επιπλέον, και στον τομέα του τουρισμού αν και η αύξηση του αριθμού των αφίξεων ήταν σημαντική, δεν συνοδεύτηκε όμως από ανάλογη αύξηση των εσόδων. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επίσης είναι μικρότερος των προσδοκιών και η υποχώρηση του κλίματος στις οικοδομικές δραστηριότητες δείχνει ότι πιθανώς αναβάλλονται πράγματα που έχουν σχεδιαστεί.

Όλα αυτά εξηγούν την επιδείνωση του κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο κατά 3,9 μονάδες, πτώση βαθύτερη απ’ ότι καταγράφεται ως μέσος όρος της Ευρωζώνης όπου το οικονομικό κλίμα μειώθηκε κατά 0,7 μονάδες.

Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχει ο κόσμος να κάνει κάτι θετικό ή αρνητικό και θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η αρνητική τάση στο οικονομικό κλίμα κάθε άλλο παρά ευθυγραμμίζεται με το αφήγημα που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι τα πράγματα πάνε από το καλό στο… καλύτερο και έρχεται λίγες ώρες αφού ο οίκος Moody’s αποφάσισε να αφήσει στάσιμη την Ελληνική οικονομία, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.