Σε μια από τις σπάνιες φορές που ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλά για πολιτική, αναφέρεται στην «θεωρία παιγνίων» και τη διαπραγμάτευση του 2015.

«… Ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι τα πράγματα που προσπαθούσε να αποκομίσει η κυβέρνηση ήταν ανεδαφικά, όπως και αποδείχτηκε», λέει ο 37χρονος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, σε ερώτηση που δέχτηκε για την περιβόητη «θεωρία παιγνίων», που στη χώρα μας έγινε ευρέως γνωστή από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στην τότε «περήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 2015.

«Θεωρούσα τη συζήτηση που γινόταν εκείνη την περίοδο ανόητη. Η θεωρία παιγνίων χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Δεν είχε αλλάξει κάτι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεδομένης της ισχύος που είχαν οι θεσμοί και εκείνης που είχε η Ελληνική κυβέρνηση, ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι τα πράγματα που προσπαθούσε να αποκομίσει η Ελληνική κυβέρνηση ήταν ανεδαφικά, όπως και αποδείχθηκε», είναι η απάντηση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στην ερώτηση που δέχτηκε από το «BHMAgazino». Σημειωτέον, είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλάει για πολιτική.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε με βαθμό απολυτηρίου 20 από το Λύκειο και βρέθηκε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Πέντε χρόνια αργότερα, με το πτυχίο του να αναγράφει τον βαθμό 9,98, βρέθηκε στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Berkley.

Στα 24 του χρόνια ήδη είχε περάσει στην Ιστορία καθώς έλυσε τον γρίφο του Nash, αμφισβητώντας εν ολίγοις την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium» (της ισορροπίας Nash), που για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος στρατηγικών συγκρούσεων στα οικονομικά και για το οποίο ο αμερικανός μαθηματικός John Nash κέρδισε το Νομπέλ Οικονομίας το 1994.

Τον περασμένο Αύγουστο απονεμήθηκε στον Κ. Δασκαλάκη το Rolf Nevanlinna Prize, ένα από τα σημαντικότερα μαθηματικά βραβεία στον κόσμο.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.