Περισσότερα από 400 είναι τα ακίνητα στο δήμο Θεσσαλονίκης, που μεταφέρει το υπουργείο Οικονομικών στο υπερταμείο, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, η έκταση 11 στρεμμάτων στην Άνω Τούμπα, ακόμη και οι νέες εγκαταστάσεις του Χαρίσειου Γηροκομείου.

Τα νέα στοιχεία για το σύνολο των 1.995 ακινήτων που μεταφέρονται στο υπερταμείο, αλλά και για τον αριθμό όσων βρίσκονται σε πολλές από τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως της Θεσσαλονίκης, δημοσιοποιεί με ανακοίνωση της η Λαϊκή Ενότητα Α’ Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλει, από το σύνολο των 1.995 ακινήτων, τα 408 βρίσκονται στο δήμο Θεσσαλονίκης, ποσοστό που αγγίζει το 20,87% των ακινήτων του νομού.

Με βάση τα στοιχεία που διερεύνησε η «Λαϊκή Ενότητα» ορισμένα από τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης που μεταφέρονται στο υπερταμείο είναι:

*Το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στη Β. Όλγας

*Έκταση 11 στρεμμάτων στην Α. Τούμπα, κατάφυτη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι νέες εγκαταστάσεις του Χαρίσειου Γηροκομείου

*Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Στ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης

*Ο ναός της Οσίας Ξένης στην οδό Αλ. Παπαναστασίου

*Το κτίριο στο Ντεπό, στο οποίο στεγάζεται και η Στατιστική Υπηρεσία

*Το οικόπεδο εμβαδού 3.930 τ.μ στη Β. Όλγας που χρησιμοποιείται ως πάρκιγκ της άμεσης δράσης κτλ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Λαϊκή Ενότητα, «είναι τόσο βιαστικοί και πρόθυμοι, που συμπεριέλαβαν στον κατάλογο και τμήματα της περιοχής του ΟΛΘ, τα οποία έχουν ήδη παραχωρήσει στην κοινοπραξία στην οποία πούλησαν το λιμάνι. Όπως στην περιοχή της βάσης του Προβλήτα 4 κοντά στην Πύλη 11, άλλο κοντά στην Πύλη 10, άλλο στην περιοχή της βάσης του Προβλήτα 3, του Προβλήτα 2 κοντά στην Πύλη 7 κτλ».

Στην Ημαθία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταφέρονται στο υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στη Βεργίνα, ενώ στο συνοικισμό Μετοχίου Αγ. Βαρβάρας, τρεις πλατείες εμβαδού 895 – 1038 και 2.369 τ.μ, ένα πάρκο εμβαδού. 1.446 τ.μ, καθώς και το στρατόπεδο στην Αγία Βαρβάρα. Σε ένα τμήμα του μάλιστα υπάρχει δέσμευση για την ανέγερση μουσικού σχολείου, ενώ ένα άλλο μέρος του, έχει παραχωρηθεί στο δήμο Βέροιας.

Επίσης στη Βέροια μεταφέρονται στο υπερταμείο κτίσματα που ανήκουν σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στις Σέρρες μεταφέρονται κτίρια-σύμβολα της αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς όπως το Μπεζεστένι στην πλατεία Ελευθερίας, η παλιά μητρόπολη Σερρών, το κτίριο της πρώην νομαρχίας , τα οθωμανικά ζζαμιά, η καπναποθήκη, το κτίριο της πυροσβεστικής, οι εκτάσεις των αποθηκών πυρομαχικών Λευκώνα και το πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη στην Π.Ε. Σερρών.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΛΑΕ τονίζει πως «πρόκειται για σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους, από την πρωτοφανή αποποίηση του δημοσίου», ενώ διευκρινίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών, στην πρόσφατη κατάσταση των μεταφερόμενων στο υπερταμείο ακινήτων, δημοσίευσε μόνο τους αριθμούς των κτηματολογίων και όχι κάθε ακίνητο με τα πλήρη στοιχεία του, τη διεύθυνσή του, την επιφάνειά του, τη χρήση του κτλ.

Στο θέμα της εκχώρηση των δημοσίων ακινήτων της Θεσσαλονίκης παρενέβησαν άμεσα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκπροσωπώντας τις περιφέρειές τους, ενώ σχετική επερώτηση και έγραφα στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο κατέθεσαν οι βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος και της Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.