Πολιτική «θύελλα» ξέσπασε την Παρασκευή, με αφορμή ένα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και πλέον μιλούν για ακύρωση του μέτρου της περικοπής συντάξεων.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλείτο Ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας μάλιστα πως για τις εξελίξεις έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχουν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, με την ΝΔ μάλιστα να χαρακτηρίζει το Πρακτορείο «όργανο προπαγάνδας και όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Το ΑΠΕ απάντησε στις κατηγορίες εμμένοντας στο των ρεπορτάζ των συντακτών του σημειώνοντας πως στο επίμαχο τηλεγράφημα, τονίζεται ότι οι Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως ενημέρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να γίνεται αναφορά στη ΝΔ!

Ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ ότι θέλει να περικοπούν οι συντάξεις για να καταλήξει ότι «σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της».

Και μετά από όλα αυτά ήρθε το Reuters και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για να διαψεύσουν όλο το σκηνικό προπαγάνδας που είχε στηθεί, προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανίσει κάτι ως επιτυχία.

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίς το πρωί το ΑΠΕ, ότι οι δανειστές μιλούν για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ήταν το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν για τις συντάξεις είναι «πρώιμη» και «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά». Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο τηλεγράφημα υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022 και με αυτό το σκεπτικό νομοθέτησε τη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, με την κυβέρνηση να δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ότι θεωρεί αχρειάστα αυτά τα μέτρα καθώς ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη των διαψεύσεων πήρε η Κομισιόν που δια του αναπληρωτή εκπροσώπου της, επανέλαβε τη θέση ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται: Η περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου είναι ένα μέτρο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Το τελευταίο άδειασμα του ΑΠΕ και όχι μόνο, ήρθε από ανώτερη κυβερνητική πηγή, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, που είπε στους οικονομικούς συντάκτες ότι εκείνοι «ξέρουν καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν».

Ωστόσο, τόσο το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του ΑΠΕ, όσο και η σπουδή των πολιτικών προϊσταμένων του να υπερασπισθούν το ρεπορτάζ, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία και την αξιοπιστία του δημοσίου μέσου ενημέρωσης, όσο και αυτών που είναι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Παράλληλα, το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δημιουργεί προβλήματα και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το θέμα της περικοπής των συντάξεων, αφού προκλήθηκε αναστάτωση, που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.