Η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ είναι η συμφωνία των Πρεσπών και δεν πρόκειται να την χάσουμε, είπε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας θερμά τον Αλέξη Τσίπρα γιατί παραμερίστηκε ένα εμπόδιο που υπήρχε επί 25 χρόνια.

Ο Zoran Zaev μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 30/9, τόνισε ότι «οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση θα πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που αναγνωρίζεται η Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας. Ευκαιρία καταπληκτική και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριό μας για ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις που καταφέραμε να διεξάγουμε. Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις αλλά πετύχαμε πάρα πολλά προς όφελος των λαών μας και του μέλλοντός τους. Παραμερίσαμε ένα εμπόδιο στην εξέλιξη των σχέσεων μας που ήταν εκεί 25 χρόνια».

Και συνέχισε: «Η ελευθερία μιας μικρής χώρας μπορεί να γίνει αντικείμενο εγγύησης μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη δική μου χώρα. Όλα τα κράτη περιοχής θα έχουν καλύτερη τύχη. Θα υπάρξει η σταθερότητα που μας λείπει. Και δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής Ευρώπη αν δεν υπάρχουν ισχυρά βαλκάνια».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Το 1991 ήμουν 17 ετών και αυτό ονειρευόμουν τότε: ένα Ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μου, 27 χρόνια μετά, αυτό εξακολουθούν να ονειρεύονται. Εγώ πλέον είμαι Πρωθυπουργός και μιλάω ενώπιον σας στη δική μου Μακεδονική μητρική γλώσσα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.