Με την πλάτη στον τοίχο φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς στην περίπτωση που το αίτημα για την μη περικοπή των συντάξεων είναι αρνητικό, τότε θα επιχειρήσει να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερο πολιτικό χρόνο προκειμένου να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, πριν νιώσουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι τις μειώσεις.

«Κρύο ντους» από τον πρόεδρο της Κομισιόν στις εισηγήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών χθες προς τους εκπροσώπους των δανειστών για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.

Ο «προεκλογικός» λόγος του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Παράλληλα, όμως, προκάλεσε προβληματισμό και στις τάξεις των δανειστών, οι οποίοι θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν έβαλε την υπογραφή της στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ένα μήνα μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο Πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως θέμα μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. Λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε – και επισήμως – το θέμα των μέτρων, αρχής γενομένης με τις περικοπές των συντάξεων, οι οποίες, βάσει της συμφωνίας, είναι προγραμματισμένες να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε λίγους μήνες.

Η Ελληνική πλευρά επιμένει ενόψει των εκλογών να εμφανίζει το… επαναστατικό της πρόσωπο, ενώ η ίδια έχει αποδεχθεί και υπογράψει τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν και να μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα το μέσου Έλληνα, ενισχύοντας τη λιτότητα και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και παρατείνοντας την κρίση στην πραγματική οικονομία.

Μετά την τρίωρη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με το κουαρτέτο, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η Ελληνική πλευρά εξέθεσε την επιχειρηματολογία της, χωρίς να εισπράξει αντιδράσεις. «Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Ο Jean Claude Juncker όμως δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη βελτίωση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία, ωστόσο, τόνισε ότι βασίζεται στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν και στο μέλλον τα συμφωνηθέντα, ώστε να μην ανατραπεί η θετική πορεία που έχει ξεκινήσει μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης.

«Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοσθούν»: Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης του μέτρου των περικοπών των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.