Το πολύ 45 λεπτά θα χρειάζονταν για να εκκενωθεί το Μάτι σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνου Συνολάκη, ο οποίος με τους συνεργάτες του χρησιμοποίησε μοντέλα προκειμένου να μελετήσει τους χρόνους απομάκρυνσης των κατοίκων από τις περιοχές που έγιναν στάχτη στις 23 Ιουλίου με τραγικό απολογισμό 99 νεκρούς.

«Αν χρειαζόταν μόνο το Μάτι να εκκενωθεί ο χρόνος τον υπολογίζουμε σε 30 με 45 λεπτά, αν υπήρχε το κύριο στοιχείο για εντολή εκκένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης. «Το Μάτι ήταν σχετικά εύκολη περιοχή να εκκενωθεί γιατί είναι μικρή περιοχή και έχει θάλασσα» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε με τους συνεργάτες του στην επιτροπή που συστήθηκε με πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, «οι άνθρωποι άργησαν πάρα πολύ να ξεκινήσουν να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί είχαν την αίσθηση ότι δεν θα περνούσαν οι φλόγες την Μαραθώνος. Ξεκίνησαν να φεύγουν ότι η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν δίπλα τους γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση».

Ερωτηθείς αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης για την έλλειψη ρυμοτομίας και την ύπαρξη αυθαιρέτων, ο κ. Συνολάκης απάντησε ότι «μπορεί να ισχύει το ζήτημα της ρυμοτομίας, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Όταν έχει έχεις ένα τέτοιο φαινόμενο ενημερώνεις τους ανθρώπους. Πάρα πολλοί ντόπιοι γνώριζαν τα μονοπάτια. Αν αυτό το πράγμα (η εκκένωση) είχε ξεκινήσει έστω και μισή ώρα πριν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα γιατί θα υπήρχε ορατότητα».

«Αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωές» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Συνολάκης επισημαίνοντας ότι και 4 ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς υπήρχε πρόβλεψη για ύπαρξη δυτικών ανέμων έντασης επτά μποφόρ. «Οι δυτικοί άνεμοι είναι πολύ ζεστοί. Γνώριζαν ότι είχαν πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτοί οι άνεμοι καλούνται “άνεμοι του διαβόλου”» πρόσθεσε ο καθηγητής Συνολάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.