Ο Αμερικανικός στρατός είναι σε συζητήσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της πιο εντατικής χρήσης των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Υπάρχουν γεωπολιτικοί και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα μια ελκυστική τοποθεσία για τον Αμερικανικό στρατό, αναφέρουν στην εφημερίδα οι αξιωματούχοι. Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο, ενώ και οι δύο χώρες έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο NATO, την Τουρκία, προσθέτουν οι ίδιοι.

Γεωγραφικά η Ελλάδα έχει τον ιδανικό καιρό για εκπαιδευτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ φιλοξενεί τόσο Ελληνικές όσο και Νατοϊκές βάσεις. «Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι πολύ σημαντικές», δήλωσε ο στρατηγός Joe Dunford, πρόεδρος των Αρχηγών του Διακλαδικού Επιτελείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του, επικαλούμενος την γεωγραφική εγγύτητα της χώρας στις Αμερικανικές επιχειρήσεις σε Συρία και Βόρεια Αφρική. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τη χρήση των Ελληνικών βάσεων. Αυτή την άνοιξη ξεκίνησε η λειτουργία μη επανδρωμένων drones MQ-9 Reaper από την αεροπορική βάση στη Λάρισα.

Αν και η Ελλάδα προσφέρει έναν αριθμό πλεονεκτημάτων, η αυξημένη χρήση Ελληνικών βάσεων δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει – ή να αποτελέσει προστασία – για τις μελλοντικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Incirlik στην Τουρκία. «Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα με κανένα τρόπο δεν έχουν στόχο να είναι σε βάρος της Τουρκίας», δήλωσε ο στρατηγός Dunford.

Το Incirlik είναι μεγαλύτερο, έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις του NATO και είναι πιο κοντά στη Συρία, όπου ο Αμερικανικός στρατός συνεχίζει τις δραστηριότητες του για να εκδιώξει τους τελευταίους θύλακες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει το δημοσίευμα ωστόσο επισημαίνει ότι, το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία από αντιπάλους του Erdogan, η αγορά από την Τουρκική κυβέρνηση των Ρωσικών συστημάτων S-300 και η Αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές έχουν συμβάλει στην όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της Ελλάδας.

Για χρόνια, ο Αμερικανικός στρατός χρησιμοποιούσε την ναυτική βάση στη Σούδα, στις ακτές της Κρήτης, το μόνο λιμάνι στην περιοχή που έχει την ικανότητα να δένουν αεροπλανοφόρα.

Το Μάιο, το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman πραγματοποίησε μια τετραήμερη επίσκεψη στο λιμάνι της Σούδας. Τον επόμενο μήνα, το αεροπλάνο του Donald Trump σταμάτησε στη Σούδα για ανεφοδιασμό στο δρόμο για τη Σιγκαπούρη, όπου θα είχε συνομιλίες με το Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un.

Για την Ελλάδα, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, περισσότερες Αμερικανικές επισκέψεις στα λιμάνια και εκπαιδευτικές ασκήσεις, θα μετριάσουν την απειλή ασφάλειας από τη Λιβύη και την Τουρκία, για την οποία (Τουρκία) η Ελλάδα «ανησυχεί βαθιά», ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα κοιτάζει γύρω της, στη γειτονιά αυτή και αναγνωρίζει την ίδια αστάθεια που έχουμε αναγνωρίσει και εμείς», σημείωσε ο ίδιος. Έλληνες διπλωμάτες επισήμαναν ότι η χώρα είναι σε στρατηγική θέση και ήδη τηρεί τον κανόνα του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Η περιοχή επίσης, είναι το επίκεντρο άλλων μεγάλων δυνάμεων. Η Κίνα έχει επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Συρία ως βασικό χώρο διεξαγωγής των επιχειρήσεών της στην περιοχή. Η Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα, έχει επίσης μακροχρόνια σχέση με τη Ρωσία. «Ανεξαρτήτως αυτού, η Ελλάδα είναι ένα αρκετά καλό στοίχημα», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στην Wall Street Journal.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.