«Δεν κήρυξα χθες και τον σοσιαλισμό», είπε σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη, σε ερώτηση για την κριτική που του ασκείται περί παροχολογίας, σχετικά με το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε το Σάββατο στην ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας δεν επεφύλαξε καμία έκπληξη σε ό,τι αφορά νέες εξαγγελίες ή παροχές καθώς ήταν ξεκάθαρο πως αυτό που επεδίωξε, έχοντας το βλέμμα στους θεσμούς αλλά και την αγορά, ήταν να φρενάρει το κλίμα περί «προεκλογικών παροχών» που καλλιεργήθηκε στην ΔΕΘ, μετά την ανακοίνωση του οικονομικού του προγράμματος.

Μάλιστα, επεδίωξε να καθησυχάσει εταίρους και επενδυτές πως τίποτα από όσα εξήγγειλε το Σάββατο δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, ενώ έδωσε και τη δέσμευση ότι δεν διανοείται ούτε να άρει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Για αυτό και σε ερωτήσεις που δέχθηκε σε ό,τι αφορά το μέτρο της περικοπής συντάξεων (και του αφορολόγητου) στάθηκε εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, εξηγώντας ότι όλα θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς.

Πιθανό, αλλά όχι βέβαιο, είπε πως είναι και το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι και αυτό θα είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της.

Όπως διαφάνηκε δε από την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση περί διασφάλισης του ιδιωτικού τομέα της χώρας μέσω της γραμμής προληπτικής στήριξης, ο κ. Τσίπρας επιμένει να εκτιμά ότι η εν λόγω πρόταση δεν συγκαταλέγεται στις επιλογές της κυβέρνησής του, μιλώντας ξανά για «κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ναι μεν δήλωσε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία και να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019, αλλά ομολόγησε ότι δεν πρόκειται για εξέλιξη η οποία βρίσκεται απολύτως στο χέρι του και θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Κατά τον ίδιο, πάντως, ο οποίος εμμέσως αποδέχθηκε και τη φθορά της κυβέρνησής του, θα προτιμούσε οι Ευρωεκλογές να προηγηθούν των εθνικών εκλογών, προκειμένου να ξεσπάσουν εκεί οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του.

Παραλλήλως, φρόντισε να κλείσει τα σενάρια για την Προεδρική εκλογή, χαρακτηρίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο «εξαιρετικό Πρόεδρο» και αρνούμενος να μπει, όπως είπε, σε συζήτηση περί της διαδοχής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.