Εκτός όμως από τις γενναιόδωρες πρωθυπουργικές παροχές, τα πολιτικά παιχνίδια και τους συμβολισμούς, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ σηματοδοτούν και υπογραμμίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον πανίσχυρων πολυεθνικών ομίλων να χρησιμοποιήσουν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα ως εφαλτήριο για την επιχειρηματική δραστηριοποίησή τους στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έχει πραγματικά να επιδείξει σημαντικό έργο στο θέμα αυτό.

«Δεν προλαβαίναμε να καταγράφουμε επίσημες επιχειρηματικές συμμετοχές. Υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε  ακόμη και τα …πατάρια των περιπτέρων για να στεγάσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να έχουν παρουσία στην Έκθεση» μας δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Hellexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Με περισσότερες από 1.500 επίσημες συμμετοχές η φετινή ΔΕΘ θα θυμίζει τις μέρες της δεκαετίας του 1960, όταν η Θεσσαλονίκη προσέλκυε τις ημέρες της έκθεσης το ενδιαφέρον περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπων. Ο κ. Ποζρικίδης, μας επεσήμανε την επίσημη συμμετοχή της Κίνας ως συνέχει της περυσινής παρουσίας της ως τιμώμενη χώρα όπως και το μεγάλο περίπτερο της Ινδίας.

Το περίφημο Περίπτερο 13

Οι συντονισμένες ενέργειες του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές σκηνικό στη φετινή συμμετοχή των Η.Π.Α ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ.

Στα 6.000 τετραγωνικά μέτρα του Περιπτέρου 13 όπου θα βρίσκεται η επίσημη αμερικανική παρουσία, θα στεγαστούν 60 αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με παγκόσμια εμβέλεια. «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για τις απαραίτητες υπηρεσίες ασφαλείας που φέτος θα είναι παντού μέσα στην πόλη» μας είπε έμπειρο στέλεχος της Hellexpo.

Φετινή καινοτομία είναι ο μεγάλος ανοιχτός χώρος στο κέντρο του περιπτέρου όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσουν το ευρύτερο κοινό, ειδικά τους νέους.

«Έχουν προγραμματισθεί 71 παράλληλες εκδηλώσεις. Θα πραγματοποιείται μία εκδήλωση κάθε μιάμιση ώρα, συνέδρια, συζητήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, ανακοινώσεις» μας δήλωσε στέλεχος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που έχει επιφορτισθεί με την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία των Αμερικανών επισήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β» υπάρχει διακριτικός σχεδιασμός για την επίσημη επίσκεψη μιας μεγάλης ομάδας Αμερικανών Γερουσιαστών που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ειδικά για τη ΔΕΘ και θα μείνουν αρκετές μέρες ώστε να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Αύριο Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις παράλληλες εκδηλώσεις, ξεκινά με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για θέματα ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο αρμόδιος Αμερικανός Υφυπουργός Ρικ Πέρυ. Μεθαύριο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου υπάρχει άλλο μεγάλο στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος.

Αμερικανικές εταιρείες- κολοσσοί, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου αλλ’ όχι μόνον, θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα επιτεύγματά τους. Από την Microsoft, τη Google και την Hewlett Packard μέχρι τη Cisco και την Coca-Cola, η αμερικανική επιχειρηματική παρουσία θα είναι ιδιαίτερα δυναμική. Στο Αμερικανικό Περίπτερο θα βρίσκεται και η Caesars Entertainment Corporation, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ που διαχειρίζεται πάνω από 50 καζίνα και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Αμερικανοί σε θέματα Ενέργειας. Μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που θα δώσουν το παρών για πρώτη φορά στη φετινή 83η ΔΕΘ και θα έχει ενεργή παρουσία σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, πίσω από την κρατική Saudi Aramco. Η Exxon Mobil είναι ο σπόνσορας της μεγάλης και λαμπρής δεξίωσης που σχεδιάζεται για τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου, στα οποία αναμένεται να παραστεί ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου Wilbur Ross, ως επικεφαλής της υψηλόβαθμης αμερικανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Στον τομέα Εκπαίδευσης επίσημη συμμετοχή θα έχουν κορυφαία αμερικανικά εκπαιδευτήρια, όπως το Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ και το Webster University, αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως το New York College, το διεθνές εκπαιδευτήριο Pinewood, το Κολλέγιο Anatolia και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή καθώς και το ίδρυμα Fulbright.

Στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας, καθώς, στον χώρο του AUSA Hellenic Chapter, θα βρίσκονται 8 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με νέες  προτάσεις κυβερνοασφάλειας, αμυντικών συστημάτων και εξοπλισμού. Σε πρώτο πλάνο τίθεται και ο κλάδος της φαρμακευτικής βιομηχανίας με κολοσσούς όπως η Pfizer και η Johnson and Johnson.

Ποιος είναι Wilbur Ross

Ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος Υπουργός Εμπορίου των Η.Π.Α Ουίλμπουρ Ρος, γνωρίζει πολύ καλά την Ελληνική Οικονομική πραγματικότητα. Για την ακρίβεια έχει βάλει τα λεφτά του εκεί που άλλοι απλώς σχολιάζουν. Έχει αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Τράπεζας Κύπρου και σημαντικό μερίδιο μετοχών στη Eurobank. Επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου WL Ross & Co. που ειδικεύεται στις εξαγορές προβληματικών επιχειρήσεων, ο κ. Ρος είναι στενός πολιτικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ και ήταν ο εμπνευστής μεγάλου μέρους του οικονομικού του προγράμματος. Έχει γεννηθεί στο Νιου Τζέρσεϊ και σύμφωνα με τον κατάλογο του Forbes η περιουσία του υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμμετοχή του στην ΔΕΘ είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένης της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να επιβάλλει επιπλέον δασμούς 22,5% στους Ελληνικούς συγκολλημένους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εξάγονται στις Η.Π.Α. (χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου) γιατί θεωρεί ότι υπάρχει δόλια απόσπαση μεριδίου αγοράς ότι δηλαδή επιδοτούνται και ακολουθούνται πρακτικές ντάμπινγκ κατά τη διάθεσή τους.

   Χρήστος Ν. Κώνστας – banks.com.gr   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.