Έξι από τις εικονογραφημένες εκδόσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα εκτίθενται σε μια έκθεση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

«Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση βιβλίων από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’90. Φιλοτέχνησε εξώφυλλα και προμετωπίδες για ποιητικές συλλογές, διηγήματα και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ εικονογράφησε πλήρως την “Οδύσσεια” του Νίκου Καζαντζάκη, τα “Ποιήματα” του Κ. Π. Καβάφη, το “Δάφνις και Χλόη” του Λόγγου και τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη. Στα περισσότερα από αυτά επιμελήθηκε ο ίδιος το σχεδιασμό όλης της έκδοσης και μελέτησε διεξοδικά το κάθε σχέδιο ώστε να αποδίδει το ύφος του εκάστοτε κειμένου ή ποιήματος» διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη.

Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παρουσιάζεται μια έκθεση επικεντρωμένη σε έξι από τις εικονογραφημένες εκδόσεις του καλλιτέχνη: Το λεύκωμα “Λυρικά” (1972), το λεύκωμα “Ινδία” (1959), τα Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη (1966), το “Δάφνiς και Χλόη” του Λόγγου (1970), τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη (1977) και την “Οδύσσεια” του Νίκου Καζαντζάκη (1958).

Συγκεκριμένα, στην ενότητα “Ινδία” -στον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου- η έκθεση -με διάρκεια έως την τελευταία ημέρα του χρόνου- εισάγει το κοινό στην κατοικία του Νίκου Χαζτηκυριάκου-Γκίκα μέσα από μία φωτογραφική αναπαράσταση, στην οποία απεικονίζεται το σαλόνι της οικίας με δεκαέξι σχέδια σε σινική μελάνη από την Ινδία. Οι υπόλοιπες ενότητες αντιπροσωπεύονται μέσα από γλυπτά, βιβλία και εκτυπώσεις με ενσωματωμένα αποσπάσματα από τις αντίστοιχες εκδόσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.