Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν την τοποθεσία όπου έγινε το πρώτο θαύμα του Ιησού, ο «Γάμος της Κανά».

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί κατά τη διάρκεια γάμου στην Κανά. Για χρόνια, οι προσκυνητές θεωρούσαν πως ο τόπος του θαύματος είναι η πόλη Καφρ Κανά στο βόρειο Ισραήλ. Μελετητές αναζητούσαν την ακριβή τοποθεσία και όπως φαίνεται αρχαιολόγοι την βρήκαν σε πλαγιά τουλάχιστον πέντε μίλια βόρεια της πόλης Καφρ Κανά.

Εκεί, στον παλιό εβραϊκό οικισμό Khirbet Qana, που χρονολογείται μεταξύ των ετών 323 π.Χ. και 324 μ.Χ., οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως δίκτυο από σήραγγες, σταυρούς ζωγραφισμένους στα βράχια, αλλά και αναφορές στον «Κύριο Ιησού» στα Ελληνικά. Εντοπίστηκε, ακόμη, ένας βωμός και ένα ράφι με τα ερείπια ενός πέτρινου σκεύους, καθώς και έξι πέτρινα βάζα σαν αυτό περιείχαν το κρασί στη βιβλική αναφορά του θαύματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Tom McCollough, τόνισε ότι υπήρχαν τρεις άλλες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να ο τόπος του γάμου της Κανά, «αλλά κανένας δεν έχει το σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που έχει ο οικισμός Khirbet Qana», είπε.

«Έχουμε αποκαλύψει ένα μεγάλο χριστιανικό συγκρότημα σπηλαίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από χριστιανούς προσκυνητές που ήρθαν να προσκυνήσουν το θαύμα του νερού που έγινε κρασί. Το σύμπλεγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους προσκυνητές στην περίοδο των Σταυροφοριών του 12ου αιώνα. Τα κείμενα προσκυνητών που έχουμε από την εποχή εκείνη, που περιγράφουν τι έκαναν και είδαν οι προσκυνητές όταν ήρθαν στην Κανά της Γαλιλαίας, ταιριάζουν πολύ με αυτό που έχουμε ανακαλύψει», προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.