Την εκτίμηση ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015 κόστισαν στην χώρα από 86 ως 200 δις ευρώ, διατυπώνει ο Klaus Regling, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κάνει λόγο όχι μόνο για διακοπή, αλλά και για αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στην οποία προέβη η Ελλάδα κατά το πρώτο μισό του 2015, ενώ σε μια έμμεση αιχμή δε για τον Γ. Βαρουφάκη, αναφέρει πως μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους «πιο σημαντικούς Έλληνες συνομιλητές τους», τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο κ.Regling αναφέρεται και Ελληνικές παθογένειες και δομικές αδυναμίες στην οικονομία. «Από το 1999 οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ, ενώ το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας. Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η μείωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η κρίση ήλθε στην επιφάνεια το 2009 με την αποκάλυψη του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος, που ουσιαστικά απέκλεισε την Ελλάδα από τις αγορές.

Ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζονταν επί πολλά χρόνια, αναφέρει ο κ.Regling, ήταν οι οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιελάμβαναν μείωση μισθών και συντάξεων συν την σμίκρυνση του δημόσιου τομέα.

Εκφράζει πάντως την λύπη του που οι θυσίες των Ελλήνων – που συχνά επιβάρυναν τους πιο ευάλωτους, δεν αναγνωρίζονταν πάντα στη Γερμανία και άλλες χώρες.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκτιμά ακόμη πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», προσθέτει, σημειώνοντας πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταρρυθμιστές που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης.

Συνολικά πάντως, ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.

Η βοήθεια δεν ήλθε μόνο από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και από ιδιώτες που κούρεψαν το Ελληνικό χρέος κατά 100 δις ευρώ το 2012, υπενθυμίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.