Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση έως το 2020 ενός έκτου σώματος των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, της «διαστημικής δύναμης», μια επιθυμία του Προέδρου Donald Trump που θέλει τις ΗΠΑ να «κυριαρχήσουν στο διάστημα».

«Ήρθε η ώρα να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία των ένοπλων δυνάμεών μας, να προετοιμαστούμε για το επόμενο πεδίο μάχης όπου οι καλύτεροι και πιο γενναίοι Αμερικανοί θα κληθούν για να αποτρέψουν και να νικήσουν ένα νέο κύμα απειλών ενάντια στο λαό μας και το έθνος μας», δήλωσε ο κ.Pence σε ομιλία του στο Πεντάγωνο. «Έφτασε η στιγμή να συγκροτήσουμε τη Διαστημική Δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όπως τόνισε, οι προετοιμασίες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη για τη συγκρότηση διαστημικής δύναμης, που θα προστεθεί ως έκτος κλάδος στον Αμερικανικό Στρατό, το Ναυτικό, το Σώμα Πεζοναυτών, την Πολεμική Αεροπορία και την Ακτοφυλακή.

Ωστόσο, η δημιουργία του νέου στρατιωτικού σώματος θα πρέπει να λάβει έγκριση για την χρηματοδότηση του Κογκρέσου, με τον κ.Pence να υπογραμμίζει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει σταδιακά, με στόχο τη συγκρότηση της δύναμης έως το 2020.

Τον Μάιο, ο D.Trump έδωσε εντολή για τη συγκρότηση της διαστημικής δύναμης που θα είναι ανεξάρτητη από την Πολεμική Αεροπορία. «Για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ δεν αρκεί να έχουμε απλώς Αμερικανική παρουσία στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε Αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα» είχε δηλώσει τότε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ είναι μέλος της Συνθήκης Επί των Αρχών που διέπουν τη δραστηριότητα των κρατών κατά την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων ουρανίων σωμάτων (Outer Space Treaty).

Η συνθήκη αυτή απαγορεύει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα και επιτρέπει μόνο τη χρήση της Σελήνης και των άλλων ουράνιων σωμάτων για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Ουάσινγκτον να εντείνει την εξερεύνηση του διαστήματος. Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν ρομπότ στη Σελήνη τον επόμενο χρόνο, ως ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης για πρώτη φορά από το 1972. Για τις αποστολές αυτές, η NASA θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιλεγεί ακόμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.