Κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον Απρίλιο, μειώθηκε τον Μάιο η ανεργία στην Ελλάδα, πέφτοντας κάτω από το όριο του 20% για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια και η αρμόδια υπουργός κ. Αχτσιόγλου βρήκε την ευκαιρία να πανηγυρίσει για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις δικές της που αποδίδουν καρπούς.

Ωστόσο, αν και η μείωση της ανεργίας 19,5%, έστω και η ελάχιστη, είναι θετικό γεγονός, το πώς ακριβώς προέκυψε αυτή και αν θα έχει διάρκεια, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι στο 0,5% της μείωσης, συνυπολογίζονται τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως «οικονομικά μη ενεργοί». Πρόκειται για άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία και τα οποία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 7.263 σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (αύξηση 0,2%). Επιπλέον τον Μάιο ξεκίνησε για τα νησιά η καλοκαιρινή σεζόν και αρκετοί βρήκαν δουλειά, έστω και για διάστημα λίγων μηνών, επηρεάζοντας έτσι τα ποσοστά.

Την ίδια στιγμή βέβαια η ημιαπασχόληση αντικαθιστά σταδιακά όλο και περισσότερο την σταθερή εργασία, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εξακολουθούν να καταγράφονται στους νέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να καταγράφεται στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών (39,7%), και στις γυναίκες (24,1%), ενώ γεωγραφικά οι περισσότεροι άνεργοι καταγράφονται στην περιοχή της Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας (24%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.